Woensdag 21/08/2019

Ook ex-FBI-vicedirecteur hield notities bij over conversaties met Trump

Andrew McCabe Beeld AFP

Andrew McCabe, de voormalige ex-vicedirecteur van de FBI en een van de favoriete schietschijven van Donald Trump, hield tijdens zijn ambtstermijn notities bij over zijn contacten met de Amerikaanse president, net zoals ex-directeur James Comey dat destijds deed. McCabe heeft de notities ondertussen overhandigd aan Robert Mueller, zelf een voormalige FBI-directeur, die aan het hoofd staat van de commissie die de banden tussen de Trumpcampagne en Rusland onderzoekt.

De notities bevatten details over McCabes eigen contacten met de president, zo bevestigt een anonieme bron aan AP. Daarnaast bevatten ze ook informatie over meerdere conversaties tussen McCabe en Comey, die eveneens notities bijhield over meetings met Donald Trump waarbij hij zich ongemakkelijk voelde.

Mogelijk kunnen de notities McCabes bewering dat hij door Trump geviseerd wordt kracht bijzetten of bewijzen aanreiken voor het onderzoek van Mueller dat Trump heeft geprobeerd de rechtsgang te belemmeren. Volgens de ex-FBI-onderdirecteur heeft het Witte Huis immers “de oorlog” verklaard aan de FBI en het onderzoek van Mueller.

Het voorbije jaar heeft Trump McCabe herhaaldelijk beschuldigd van partijdigheid tegen hem en zijn administratie. Op Twitter noemde Trump McCabes ontslag vrijdag dan ook “een heuglijke dag voor de democratie”.

Dat schoot echter in het verkeerde keelgat bij voormalig CIA-directeur John Brennan: “Wanneer de volledige omvang van jouw omkoopbaarheid, morele schanddaden en politieke corruptie bekend raakt, zal je je rechtmatige plaats krijgen als onteerde demagoog in de vuilbak van de geschiedenis”, tweette hij. “Je kan Andy McCabe tot zondebok maken, maar je kan Amerika niet vernietigen… Amerika zal triomferen over jou.”

Ex-FBI-directeur James Comey, die vorig jaar door Trump aan de deur werd gezet, brengt volgende maand een boek uit. Dat zal het Amerikaanse volk in staat stellen om zelf te oordelen "wie eerbaar is en wie niet", zegt hij. Trump noemde Comey vrijdag in een tweet nog "schijnheilig".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden