Woensdag 20/10/2021

Ook euthanasie wilsonbekwamen verdeelt ethici

Het Belgisch raadgevend comité voor bio-ethiek heeft - in het verlengde van haar advies over euthanasie - geen eensgezindheid bereikt over het 'levensbeëindigend handelen bij wilsonbekwamen'. Door vier verschillende standpunten uit te werken, hopen de ethici het debat uit te klaren voor de politici.

brussel.

eigen berichtgeving

De titel van dit artikel is totaal fout volgens de ethici van het raadgevend comité. Bij wilsonbekwamen (mensen in coma, zwaar gehandicapten, dementen...) is geen euthanasie mogelijk volgens hen. Euthanasie betekent dat de betrokkene er duidelijk om vraagt te sterven. Een wilsonbekwame is per definitie niet in staat dergelijke vraag te formuleren.

Toch is er een duidelijke parallel tussen het ethische advies over euthanasie en dat over 'levensbeëindigend handelen bij wilsonbekwamen'. Zo verwerpen alle ethici uit het comité het onbeperkt voortzetten van medische behandelingen, dokters mogen patiënten niet tot het uiterste in leven houden. De ethici zijn het er ook over eens dat een goede palliatieve zorg (stervensbegeleiding) moet worden uitgebouwd.

Hier eindigt de eensgezindheid. Over euthanasie namen de ethici midden 1997 vier verschillende standpunten in. Bij de politici was er toen onvrede omdat dit hun wetgevende werk niet vergemakkelijkte. Nu komen er opnieuw vier standpunten uit. Voorzitter Etienne Vermeersch stelt dat het niet de bedoeling was eensgezindheid te bereiken omdat dit de standpunten te veel zou afzwakken. Volgens hem is het beter te zoeken naar overeenkomsten tussen de diverse strekkingen. De vier strekkingen liggen ietwat in het verlengde van het advies over euthanasie.

Het eerste standpunt houdt in dat er een wettelijke regeling komt voor euthanasie en levensbeëindigend handelen. Dat handelen is aan allerlei voorwaarden gebonden. De wilsonbekwame moet zijn toestemming gegeven hebben voor zijn wilsonbekwaamheid optrad en de arts moet zich verantwoorden. Voor mensen die altijd al wilsonbekwaam waren (zwaar gehandicapten, baby's) is levensbeëindigend handelen slechts mogelijk op voorwaarde van toestemming van alle betrokkenen. Het tweede standpunt wil geen wettelijke erkenning, maar euthanasie en levensbeëindigend handelen is wel mogelijk voor uitzonderingsgevallen. De betrokkene moet op voorhand een procedure doorlopen om toestemming te geven. Het derde standpunt is gelijk aan het tweede standpunt wat betreft euthanasie, maar wil niets dergelijks voor wilsonbekwamen. Het vierde standpunt tot slot is voor een volledig verbod op euthanasie en levensbeëindigend handelen.

Het bio-ethisch comité werkt voor de federale overheid. Die overheid zette de afgelopen jaren echter weinig stappen voorwaarts op ethisch vlak. Er zijn teksten over patiëntenrechten en over experimenten op embryo's, maar geen van beide zullen wellicht nog deze legislatuur van kracht worden. De ethici zijn verdeeld over deze traagheid. Voorzitter Vermeersch vindt het goed dat men niet te vlug gaat, onder meer gezien de technologische evoluties. Anderen vinden dat er toch al hier en daar iets geregeld kan worden. Nog anderen stellen dat niet alleen de wet belangrijk is, maar ook de mentaliteit in een samenleving. En die wijzigt duidelijk, zo bewijst de steeds opener discussie over euthanasie. (DDW)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234