Maandag 29/11/2021

'Ook een dokter is onschuldig tot het tegendeel is bewezen'

Orde van Geneesheren gaf van seksueel misbruik verdachte psychiater Martin toestemming om in Nederland te werken

Brussel

Eigen berichtgeving

De veroordeling van tv-psychiater Vincent Martin wegens seksueel misbruik van zijn patiëntes zorgt nu ook in Nederland voor beroering. Tot begin dit jaar was Martin immers aan de slag in een tbs-kliniek in Rotterdam, waar veroordeelde misdadigers met een verminderde toerekeningsvatbaarheid worden behandeld met het oog op hun terugkeer in de maatschappij. Martin werd in Nederland aangeworven op het moment dat in België al een gerechtelijk onderzoek tegen hem liep.

"Onbegrijpelijk dat de Nederlandse justitie zo iemand engageerde. Even googelen volstond om Martins achtergrond te kennen." Het Nederlandse meldpunt 'Misbruik door hulpverleners' is er niet over te spreken dat Martin met zijn verleden zonder problemen in Nederland aan de slag kon. Sinds vorig jaar werkte Martin als psychiater in de tbs (terbeschikkingstelling)-kliniek Kijvelanden in Rotterdam. Daar werd hij begin dit jaar ontslagen nadat een Vlaamse collega de directie van de kliniek had getipt.

"Het is volgens de Europese regelgeving redelijk simpel om je als Belgische dokter in Nederland op te geven", zegt Adriaan Duivesteijn van het big-register, dat voor het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid alle beoefenaars van individuele gezondheidszorg registreert. "Een diploma en een officiële verklaring dat je bij machte bent het beroep uit te oefenen waarvoor je je opgeeft, is voldoende. Pas als een rechter een dokter bevoegheidsbeperkingen oplegt, heeft dat gevolgen. Maar ik heb begrepen dat een strafrechter in België een dokter niet kan verbieden zijn beroep uit te oefenen."

Dat Martin zonder problemen in Nederland aan de slag kon, kwam omdat de Orde van Geneesheren in België daarvoor groen licht had gegeven. "Wij konden Martin niet weigeren in Nederland te gaan werken", zegt woordvoerder Ivo Uyttendaele. "Toen hij zijn overplaatsing aanvroeg, was het gerechtelijk onderzoek nog altijd lopende. Er was nog geen uitspraak. En ook een dokter is onschuldig tot het tegendeel in de rechtszaal is bewezen."

Pas als een vonnis definitief is, kan de Orde van Geneesheren maatregelen nemen tegen een dokter, legt Uyttendaele uit. "Concreet betekent dat dat wij pas in actie komen als de uitspraak ons officieel is betekend en de veroordeelde niet in beroep gaat. Dan stellen wij zelf een onderzoek in en beslissen op basis van daarvan of de dokter al dan niet moet worden geschorst."

In het geval van Martin wil dat zeggen dat de psychiater nog altijd zijn beroep mag uitoefenen. Ook in Nederland kan Martin in principe nog aan de slag. (SS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234