Ook Duitse militairen hebben Afghanistan verlaten
Na bijna twintig jaar aanwezigheid in Afghanistan heeft het Duitse leger zijn laatste militair teruggetrokken uit het land, wat eerder dan verwacht. De Duitse luchtmacht vloog met de laatste soldaten en commando's weg uit de noordelijke plaats Mazar-e-Sharif.
Defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer dankte de "meer dan 150.000 mannen en vrouwen in uniform" die er sinds 2001 hebben gediend. "Een historisch hoofdstuk wordt gesloten.” In totaal waren de afgelopen 20 jaar 150.000 Duitse militairen ontplooid in Afghanistan. Volgens het Duitse leger stierven 59 soldaten tijdens de operatie, van wie 34 door “inmenging van buitenaf”. Duitsland was het belangrijkste land in het noorden van Afghanistan en was tot het einde betrokken bij de ‘Resolute Support’-trainingsmissie van de NAVO.
De Bunswehr moest de geplande terugtrekking van zijn troepen versnellen, nadat de Amerikaanse president Joe Biden aankondigde de deadline te vervroegen. De VS, die het grootste aantal soldaten leverde voor de missie, wilde aanvankelijk de troepen tegen 11 september terugtrekken, de 20ste verjaardag van 9/11. Ze willen nu echter tegen de nationale feestdag, op 4 juli, al vertrekken uit Afghanistan.
Verslechterde situatie
De situatie in Afghanistan is verslechterd sinds het begin van de terugtrekking van de internationale troepen. De islamisten van de taliban hebben sinds 1 mei al 90 van de 400 districten van het land heroverd en rukken op naar de hoofdstad Kabul. Het was dan ook tot op het laatste moment onduidelijk of het kamp van Mazar-i-Sharif aangevallen zou worden. Daarom bracht het Duitse leger versterking naar het kamp.
In de vredesbesprekingen zit intussen geen schot. De Amerikaanse regering riep de Taliban vorige week nog op het bloedvergieten te beëindigen. De Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal Austin Scott Miller, sprak dinsdag de vrees uit dat het land terugvalt in een burgeroorlog.