Donderdag 22/08/2019

Ook drank met bubbels is ongezond

De lijst met zaken waarvoor we moeten oppassen om onze gezondheid niet te schaden is deze week weer wat langer geworden. De Britse krant The Sunday Times schrijft dat nu ook drank waar bubbels in zit risico's inhoudt. Niet alleen het nuttigen van grote hoeveelheden champagne, maar zelfs het drinken van gewoon bruisend water doet volgens een nieuw onderzoek de kans op osteoporose en beenbreuken toenemen.

De resultaten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Susan News, staan in het vakblad Osteoporose International. News is verbonden aan de universiteit van het Britse Surrey. Volgens haar is het westerse dieet, met een tekort aan groenten en fruit en een te hoog vlees- en zuurgehalte, verantwoordelijk voor ons steeds zwakkere beendergestel. Want door dat dieet "kan een persoon van rond de 70 kilo in tien jaar tijd zo'n 15 procent van zijn of haar beendermassa verliezen".

Dat we meer groenten en fruit moeten eten, is niet nieuw. De nadelen van te veel vlees zijn eveneens bekend. Wel nieuw is de waarschuwing tegen het hoge zuurgehalte, dat volgens News vooral het gevolg is van de hoeveelheden bruisende drankjes die we consumeren. Dat bruisende karakter wordt bereikt door het toevoegen van koolstofdioxine, en die verhoogt het zuurgehalte.

Tot dusver werd aangenomen dat dit zuur in de maag werd geneutraliseerd, maar volgens het nieuwe onderzoek komt het wel degelijk in de bloedstroom terecht, waar het lichaam het probeert te neutraliseren met behulp van kalk. Die wordt dan weer weggehaald uit de beenderen, die daardoor kwetsbaarder worden. Zelfs het drinken van twee blikjes van een bruisende drank per dag tast volgens het onderzoek het beenderstelsel al aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden