NieuwsArmoede
Ook dit zijn stijgende energieprijzen: nooit eerder zoveel mensen in de rij voor een voedselpakket
In 2021 stonden 177.238 mensen in de rij voor een voedselpakket. Nooit eerder waren dat er zoveel. De voedselbanken vrezen dat het cijfer alleen maar verder zal oplopen, onder meer door de stijgende energieprijzen. Dat meldt VRT NWS. De voedselbanken vragen intussen financiële steun aan de overheid.
Het aantal begunstigden bij de voedselbanken gaat jaar na jaar in stijgende lijn. Door de coronacrisis steeg het aantal tussen 2019 en 2020 met 17 procent. Tussen 2020 en 2021 kwam daar nog eens 1 procent bij.
“Een stijging van 1 procent lijkt miniem, maar op het terrein komt dit wel neer op een toename van bijna 2.000 begunstigden per maand”, zegt Jef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Federatie van Belgische Voedselbanken, die vandaag hun jaarcijfers voorstellen.
Bijkomend probleem: supermarkten schonken in 2021 ongeveer 11 procent minder voedseloverschotten aan de voedselbanken. Om die daling te compenseren, moesten de voedselbanken zelf voedsel aankopen. Bijna 10 procent van de meer dan 22.000 ton voeding die werd verdeeld, was aangekocht.
Vorig jaar kreeg de federatie hiervoor financiële ondersteuning van de federale overheid. Voor dit jaar is daar voorlopig geen zicht op. “Dat zou kunnen leiden tot tekorten aan voedsel”, aldus Mottar.
Lees ook
Armoede-expert Bea Cantillon: ‘Er komt een vloedgolf van armoede op ons af’
Met een lege brooddoos naar school: corona treft kinderen in armoede extra hard
Energieprijzen
Naast mensen met een kwetsbaar economisch sociaal profiel, merken de voedselbanken dat ook kortgeschoolden, zelfstandigen en alleenstaande ouders steeds vaker een beroep doen op voedselhulp. Door de coronacrisis zijn daar veel mensen bij uit sectoren die hard getroffen werden door de maatregelen.
De voedselbanken verwachten dat het aantal begunstigden in 2022 nog verder zal stijgen, mede door de hoge energieprijzen. De federatie vraagt daarom opnieuw steun aan de federale overheid. “Het zou jammer zijn dat mensen moeten kiezen tussen voeding of verwarming”, zegt Mottar aan de VRT. “Dat zou leiden tot schrijnende situaties.”