Donderdag 21/01/2021

Humanitair visum

Ook deurwaarder komt er bij Francken niet in

Theo Francken: 'Als we de logica van het arrest volgen, stuikt het hele Europese asielsysteem in elkaar.'Beeld © Stefaan Temmerman

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) geeft niet toe: hij zal een Syrisch gezin uit Aleppo geen visum geven en weigert een dwangsom te betalen. Een bezoek van de deurwaarder verandert daar niets aan.

Een Syrisch gezin met twee kinderen uit Aleppo wil naar ons land komen via een humanitair visum. Ze kunnen rekenen op de steun van een barmhartige barones, die voor onderdak en werk zorgt. Dat is ook nodig voor zo'n visumaanvraag: het gezin moet ofwel kapitaalkrachtig genoeg zijn, ofwel moet een Belg borg staan.

Maar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken weigert, hoewel de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen hem ongelijk geeft en een rechtbank in eerste aanleg ons land een dwangsom van 4.000 euro oplegt per dag uitstel.

Betalen wil Francken niet. Dus stuurde de advocate van het gezin, Mieke Van den Broeck, een deurwaarder naar zijn kabinet. Die zal de dwangsom - die tegen vandaag al op 36.000 euro staat - desnoods innen door de inboedel van het kabinet te verkopen. Aangezien hij voor een gesloten deur stond, keert hij vandaag of morgen terug.

Maar Francken is niet van plan bij te draaien. "Als we de logica van het arrest volgen, kan iedereen in de wereld via een ambassade of consulaat asiel aanvragen. Dan stuikt het Europese asielsysteem in elkaar", stelt hij.

De N-VA'er gaat daarom in beroep. Maar hij vecht ook het principe aan bij de Raad van State. "We worden gedwongen om een visum af te leveren. Maar dat is onze bevoegdheid, niet die van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen."

Advocate Van den Broeck vindt die argumentatie nonsens. "De Raad heeft gezegd dat deze situatie uitzonderlijk is. Niet iedereen kan zo'n visum aanvragen. Bovendien bestaat deze visumaanvraag al jaren. Het zal me verbazen dat dit nieuws tot in Aleppo geraakt. En dan nog, dan gaat het niet over duizenden mensen, misschien om een paar honderd." De advocate voegde eraan toe: "Sinds vrijdag hebben we geen contact meer met het gezin. Als hen iets overkomt, dan is dat de schuld van Francken."

Welles-nietes

Voorlopig is het een welles-nietesspel. Wat zeggen experts? Professor Migratierecht Dirk Vanheule (UAntwerpen): "Ik volg Francken als hij zegt dat dit een gevaarlijk precedent kan zijn. Iedereen die kan aantonen in levensbedreigende omstandigheden te leven en een 'sponsor' heeft, kan dan een visum krijgen en asiel aanvragen. Het is een creatieve uitspraak, het is afwachten of die wordt gevolgd door hogere rechters."

Blijft het feit dat heel wat Belgen bereid moeten zijn om borg te staan. "Je vindt volgens mij genoeg mensen die vluchtelingen willen helpen. Kijk maar naar de solidariteitsacties destijds in het Maximiliaanpark of in Calais."

Voormalig Fedasil-baas Bob Pleysier ziet het anders. "Ik zie niet in hoe dit tot misbruik zou leiden. Ik denk niet dat er honderd gezinnen zijn die borg willen staan. En al zijn die er wel: die kan Theo Francken best opnemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234