Dinsdag 06/12/2022

Ook Dendermondse coalitie staat op springen

Niet alleen in Antwerpen rommelt het in de bestuurscoalitie, ook in Dendermonde zijn de poppen aan het dansen. Twee schepenen, Alfons Hermans en Jo De Bock, distantiëren zich van de rood-groen-gele eenheidslijst Inzet van burgemeester Norbert De Batselier (SP), tevens voorzitter van het Vlaamse Parlement, en zullen voortaan als onafhankelijke Christen Democraten in de gemeenteraad zetelen. Het schependuo, met een verleden bij de CVP, neemt het niet dat De Batselier hen in een recent Humo-interview afschildert als 'overlopers' en 'dwarsliggers'.

Het interview was, volgens de betrokkenen, "slechts de druppel die de emmer deed overlopen". Een van de meer diepliggende oorzaken is een personeelsdossier, waarbij burgemeester De Batselier een diensthoofd van de Dienst Toerisme de hand boven het hoofd zou houden. Het was echter een hoogoplopende ruzie over de gemeentebegroting die vorige week voor de eigenlijke afscheuring zorgde. Volgens de dissidente schepenen is er geen geld voor de door het bestuur verlangde heraanleg van de Dendermondse Grote Markt, kostprijs 70 miljoen. "We kunnen niet aanvaarden dat dit project de kleinere deelgemeenten in de kou laat staan", verklaart eerste schepen Hermans.

Burgemeester De Batselier zelf laat het niet aan zijn hart komen. "Dit is een conflict dat al jaren aansleept. Zij halen die dossiers aan, ik zou kunnen zeggen dat ze de deontologische code niet hebben willen ondertekenen. Zij proberen er nu een persoonlijke haatcampagne tegen mij van te maken. Omdat ik ook buiten Dendermonde bekend ben, hopen zij daarmee de media te halen." De Batselier ontkent dat zijn lokale coalitie onder druk komt te staan. "Ze hebben gezegd dat ze zich voor 95 procent kunnen vinden in het beleid. Ik zie dan ook geen probleem." Op de door de twee dissidenten aangehaalde dossiers wil De Batselier niet ingaan, wegens "een zaak van de gemeente".

Of de twee nu hun schepenambt moeten inleveren, wil De Batselier niet gezegd hebben. "Dat is een zaak van de fractie. Zij noemen mij een dictator; wel, de fractie mag van mij in eer en geweten beslissen. We zullen wel zien." De lijst Inzet van De Batselier vormt in Dendermonde coalitie met de VLD van Marc Verwilghen, tweede schepen in de Denderstad. (BE)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234