Zaterdag 21/09/2019

Terreur

Ook de Olympische Spelen zijn doelwit van IS

Militairen marcheren door het Olympisch Park in Rio. Beeld Reuters

In Brazilië neemt de nervositeit over een terroristische aanslag tijdens de Olympische Spelen toe. Ordediensten waarschuwen voor de groeiende invloed van IS. Na de gebeurtenissen in de Franse badplaats Nice besloten de autoriteiten het veiligheidsplan aan te scherpen.

Brazilië heeft geen ervaring met grootschalige aanslagen door religieuze fanatici. Maar volgens SITE Intelligence Group, een privéorganisatie die jihadistische propaganda op internet analyseert, is er sinds kort een Braziliaanse groepering die steun betuigt aan IS-leider Abu Bakr al Baghdadi. De groep noemt zich Ansar al Khilafah Brazil, zo publiceerde SITE afgelopen maandag op zijn website.

"De Franse politie kon de aanslagen in Frankrijk niet voorkomen, dus is de training die de Braziliaanse politie krijgt waardeloos", stelde een van de boodschappen die de groepering via berichtendienst Telegram heeft verstuurd. Het bericht zou refereren aan de steun die Brazilië krijgt van Franse politie en veiligheidsdiensten in de aanloop naar de Spelen. In een ander bericht laat Ansar al Khilafah Brazil weten dat hun leden "voorbereid zijn zich op te offeren voor het martelaarschap".

Lessen na Nice

November vorig jaar, direct na de aanslag in Parijs, ontstond er al commotie vanwege een tweet van IS-strijder Maxime Hauchard. "Brazilië, jullie zijn het volgende doelwit", tweette hij in het Frans. Vorige maand bleek ook uit een rapport van de Braziliaanse geheime dienst Abin dat IS pogingen doet zijn invloed in Brazilië te vergroten.

Afgelopen woensdag lekte een document uit waaruit bleek dat de Franse veiligheidsdiensten aanwijzingen hebben dat een aan IS gelieerde Braziliaan een aanslag voorbereidt op het Franse olympisch team. De Braziliaanse veiligheidsdienst Abin bleek niet op de hoogte te zijn van die dreiging. Maandag vlogen medewerkers van Abin naar Frankrijk voor opheldering.

Na de aanslag in Nice vorige week belegden de Braziliaanse autoriteiten een spoedoverleg om het veiligheidsplan aan te scherpen. "Niemand verwachtte dat een vrachtwagen als massavernietigingswapen zou kunnen dienen", zei generaal Sérgio Etchegoyen, hoofd van het Institutionele Veiligheidskabinet, op een persconferentie. "Wat we op de eerste plaats leren van de aanval in Nice is de logistieke eenvoud. Een vrachtwagen hoef je niet de grens over te smokkelen."

De nieuw aangekondigde maatregelen moeten ervoor zorgen dat zo weinig mogelijk onbevoegde personen en voertuigen nabij de sportlocaties komen. Bezoekers en inwoners van de stad moeten er rekening mee houden dat ze tijdens de Spelen te pas en te onpas gefouilleerd zullen worden door politie en militairen. "We gaan een beetje comfort inleveren voor meer veiligheid", zei Etchegoyen. "Er komen meer wegversperringen, meer controleposten en verkeersopstoppingen."

Sinds maandag zijn de veiligheidsmaatregelen op vliegvelden aangescherpt, met lange rijen en vertragingen tot gevolg. Vrijdagavond werd een Frans-Algerijnse onderzoeker, werkzaam op de Federale Universiteit van Rio de Janeiro, naar Frankrijk gedeporteerd. Adlène Hicheur werd in Frankrijk tot vijf jaar cel veroordeeld wegens banden met terroristische organisaties, zat daar zijn straf uit en werkte sinds 2013 met een geldig visum in Rio. Hij is zonder waarschuwing en onder politiebewaking op het vliegtuig gezet.

De Brazilianen vrezen vooral een aanval van een zogenoemde lone wolf; boze of verwarde personen die, al dan niet geïnspireerd door propaganda van extremistische groeperingen, een massaslachting begaan. Rio verwacht een half miljoen extra bezoekers tijdens de Spelen, met grote drukte op de stranden en in het nachtleven. En in Brazilië is het kinderlijk eenvoudig een automatisch geweer te bemachtigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234