Dinsdag 12/11/2019

Ook de laatste getuige heeft geen 'smoking gun'

Wie?

Eric de Formanoir, kabinetsmedewerker van ex-minister van Justitie Jo Vandeurzen.

Wat was zijn rol in het Fortisdossier?

De rol van De Formanoir is vooral cruciaal op vrijdag 12 december, de dag van het arrest voor het hof van beroep. De Formanoir is de man die procureur-generaal Marc de Le Court op de hoogte brengt van problemen bij de 18de kamer van het hof, waarna die een (vergeefse) poging onderneemt om de hele kamer te vervangen.

Waarom moest De Formanoir getuigen?

Omdat de contacten tussen De Formanoir en de procureur-generaal mogelijk een schending van de scheiding der machten zijn in de Fortiszaak. En er is meer: als ook de advocaten van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) aan het eind van die dag een poging ondernemen om de rechters van de 18de kamer te wraken en dat niet meteen lukt, belt De Formanoir opnieuw naar De le Court. Deze keer met de vraag erop toe te zien dat het verzoek tot wraking toch in ontvangst wordt genomen.

Leverde die getuigenis nog iets nieuws op?

Ze toonde nog maar eens hoe intensief Olivier Henin, de kabinetschef van Didier Reynders, de Fortisrechtszaken opvolgde. Henin maakt een eerste keer melding van problemen aan het hof in een telefoongesprek met Hans D'Hondt (de kabinetschef van Leterme), op 12 december rond de middag. Vervolgens krijgt ook De Formanoir hem aan de lijn: Henin was volgens hem "zenuwachtig" en "paniekerig". Een uurtje later hangt Henin opnieuw aan de lijn: "Hij vroeg me om hemel en aarde te bewegen opdat de procedures zouden worden nageleefd". Als nog later op de dag blijkt dat er toch een arrest geveld zal worden, vraagt Henin nog eens aan De Formanoir om aan de procureur-generaal te vragen in te grijpen. En dan is er nog een laatste interventie van Henin: hij brengt De Formanoir ervan op de hoogte dat de advocaten van de FPIM een verzoekschrift willen indienen.

En vond Vandeurzen dat allemaal normaal?

Zeker niet alles. Als hij hoort dat De Formanoir over het verzoek tot wraking met de procureur-generaal heeft gebeld, maakt Vandeurzen zich erg ongerust. Hij zegt zijn kabinetsmedewerker dat de procureur-generaal enkel over de procedure mag waken, "niets meer en niets minder". Daarop belt De Formanoir opnieuw met De le Court: als "correctie" op zijn vorige boodschap, gaf hij gisteren toe.

Bewijst de getuigenis van De Formanoir dat de scheiding der machten geschonden werd?

Een smoking gun was er ook deze keer niet. Maar er zat toch weer een opmerkelijke inconsistentie in de verklaring. Zo zei De Formanoir dat hij via het kabinet van de premier weet had van de ruzies tussen de drie rechters van het hof van beroep. Maar hij weet niet of hij het ook met De le Court over die ruzies had. Hij dacht zelfs van niet. Nochtans zei De le Cour in een eerdere verklaring dat hij het wel zo begrepen had. Toen hem naar die tegenstelling gevraagd werd, zei De Formanoir: "Daar heb ik geen verklaring voor". Het is nochtans een cruciaal element. Die info was geheim en kon ook niet van Henin komen, eventueel wel van Jan De Groof, de man van een van de rechters die met het kabinet-Leterme belde. Daar beweert men niets met die informatie gedaan te hebben.

(RG/LVI)

n Eric de Formanoir, kabinetsmedewerker van ex-minister van Justitie Vandeurzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234