Donderdag 26/05/2022

Ook de Belgische man vervrouwelijkt

Emancipatiewaarden tot in bed

Nederlandse mannen blijken erg gewonnen voor de emancipatiegedachte, maar bakken daar in de praktijk niet veel van. Omdat onze noorderburen toch altijd al een tikkeltje 'anders' geweest zijn, kan een en ander misschien genuanceerd worden als we de resultaten van, de enquête willen overschrijven op de Belgische man.

Of toch niet? Frederic Declercq, doctor in de psychologie, vermoedt van niet. "De Nederlandse cultuur is directer, opener dan de onze, dus zouden de resultaten hier wellicht wat minder zichtbaar zijn, maar in essentie geldt de conclusie hier evenzeer. En alles hangt aan elkaar vast. Het is niet zomaar ineens dat een heel pak mannen nu bijvoorbeeld veel belang hecht aan het genot van de vrouw in bed. Dat komt juist omdat mannen inderdaad wel overtuigd zijn van die steeds grotere gelijkheid tussen mannen en vrouwen. En dus gaan ze ervan uit dat vrouwen in bed net als zij zijn. De man hecht enorm veel belang aan het orgasme, dus denkt hij, zal dat voor de vrouw ook wel erg belangrijk zijn. In dat opzicht wordt de man dus toegewijder. En dat terwijl het voor de vrouw vaak veel belangrijker is of zij zichzelf begeerd, aantrekkelijk voelt. In tegenstelling tot de man, is het orgasme voor de vrouw niet de dwingende spil waarrond seksualiteit draait.

"En inderdaad, het is zeker zo dat beide geslachten steeds meer op elkaar gaan lijken. Er treedt nivellering op, maar dan wel ten voordele van het mannelijke principe. Vrouwen kunnen tegenwoordig beroepen uitoefenen die tot voordien enkel voor mannen waren weggelegd, maar dit lijkt ten koste te gaan van hun vrouwelijkheid. Want om zich in deze beroepen te handhaven moéten vrouwen zich uitgerekend zogenaamd typisch mannelijke gedragskenmerken eigen maken. De vrouw verdwijnt op die manier een beetje als vrouw, terwijl de man, hoe mooi zijn principes ook zijn, vermoedelijk wel altijd een man zal blijven en dus in de praktijk inderdaad niet op assertieve vrouwen valt en zelf blijft voortwerken als hij vader wordt."

Dat klinkt eigenlijk een beetje zoals de Nederlandse dr. Paul Scnabel stelt in Opzij: "De wereld van de man is net zo veranderd als die van de vrouw, maar het verschil is dat de vrouw dat bewust gewild heeft en dat mannen pas laat gemerkt hebben dat ze aan het veranderen waren en vooral veranderd werden door vrouwen die andere eisen stelden en nieuwe verwachtingen koesterden." Of die wereld nu Nederland of België heet, doet er blijkbaar niet zo erg veel toe.

Ook de Vlaamse psychotherapeut Bob Vansant kan in de algemene conclusie van het Nederlandse onderzoek komen. "En misschien is dat in Nederland wat extremer, maar in se komt het op hetzelfde neer. Ik stel ook bij mijn patiënten vast dat mannen meer die emancipatiewaarden nastreven, en dat is alleen maar positief, want we hebben veel te leren van elkaar. Maar dat het er in de praktijk niet altijd van komt, dat moeders voor de kinderen blijven zorgen bijvoorbeeld, is logisch en zal nooit veranderen. We zijn fysiek en psychisch anders, complementair. Een moeder voelt, smaakt, ruikt wat haar kind nodig heeft, een man niet en hij weet ook niet hoe het voelt om zwanger te zijn. En in dat opzicht zal er niets veranderen." Een vader en lezer van Opzij doet over dat laatste een suggestie: "Er is voor een man geen betere ervaring die zwangerschap benadert dan een wandeling door de Ardennen met de baby in een draagzakje op de buik." (BD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234