Woensdag 15/07/2020

Ook de 'back offices' van de beurzen fuseren nu

Concentratie

Clearing en settlement

Euroclear en Sicovam gaan samen

Het in Brussel gevestigde Euroclear gaat fuseren met het Franse Sicovam. Door de combinatie ontstaat 's werelds grootste systeem voor het settlement van aandelentransacties. De combinatie wordt in omzet ruim drie keer zo groot als haar grootste concurrent, Clearstream (het vroegere Cedel). Een toekomstige fusie of nauwe samenwerking met Clearstream wordt overigens niet uitgesloten.

Onder settlement wordt de financiële afhandeling van internationale aandelentransacties verstaan. In feite is Euroclear een soort bank die het betalingsverkeer tussen financiële instellingen regelt. Die financiële instellingen zijn dan ook de aandeelhouders van Euroclear. Sicovam is een soortgelijke instelling, maar geconcentreerd op de Franse markt. De instellingen vormen als het ware de back office voor de beurzen.

Euroclear en Sicovam hadden eerder al een strategische alliantie getekend waarbij ook Clearnet betrokken was. Clearnet is een volle dochter van de Franse beurs (ParisBourse) die zich vooral met clearing and netting bezighoudt. Voor deze activiteit, die vooral op de markt van afgeleide producten betrekking heeft, hebben de meeste beurzen een eigen dochterbedrijf. De nieuwe combinatie heeft nu een optie om 20 procent van de aandelen in Clearnet te verwerven.

Hoewel de fusie tussen Euroclear en Sicovam op zich losstaat van het samengaan van de beurzen van Amsterdam, Parijs in Brussel, positioneert de combinatie zich nu wel als dé aangewezen partner voor de nieuwe fusiebeurs, Euronext. "Onder voorbehoud van verdere onderhandelingen met Euronext, zal de krachtige combinatie van Euroclear en Sicovam de fusiebeurs voorzien van de achterliggende financiële dienstverlening. Die dienstverlening staat ook open voor andere beurzen en handelsplatforms", aldus een communiqué van Euroclear en Sicovam. Euroclear en Sicovam gaan nu werken aan een gezamenlijk platform. Dat moet op termijn tot een kostenbesparing van 300 miljoen euro (1,2 miljard frank) leiden. Sicovam zal omgevormd worden tot een filiaal van de nieuw te vormen Euroclear bank, die in 2001 operationeel moet zijn. De fusie tussen de twee partners geschiedt door middel van het uitwisselen van aandelen: de huidige aandeelhouders van Sicovam zullen 16,7 procent in handen krijgen van Euroclear Clearance Systems, de Britse moedermaatschappij van Euroclear. Het hoofdkwartier van Euroclear blijft in Brussel. In het gebouw aan de Albert II-laan werken 1.200 mensen voor Euroclear. De fusie is gedeeltelijk ingegeven door de complementariteit van beide partners. Euroclear staat sterk in vastrentende effecten, Sicovam heeft zich meer toegelegd op aandelen. Bovendien werkt Sicovam samen met de Nationale Bank, terwijl Euroclear het commerciële banksysteem hanteert.

RM

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234