Woensdag 24/02/2021

Rusthuizen

Ook buren en verenigingen zijn welkom in het rusthuis van de toekomst

Sfeerbeeld in rusthuis De Wingerd in Leuven. Foto ter illustratie. Beeld Photonews
Sfeerbeeld in rusthuis De Wingerd in Leuven. Foto ter illustratie.Beeld Photonews

Even inspringen als de familie de zorg voor opa niet meer aankan, maar ook meer leven in de brouwerij én in de cafetaria. Ziedaar, het rusthuis van de toekomst, volgens het nieuwe woonzorgdecreet dat principieel goedgekeurd is door de Vlaamse regering.

De nieuwe regels voor de woonzorg, voornamelijk ouderenzorg, zijn opgesteld met de sector en hebben aandacht voor rusthuizen én voor thuiszorg. Een van die nieuwe punten is de openheid van de centra: niet alleen bewoners en familieleden zijn welkom, ook de buren.

In verschillende woonzorgcentra kunnen omwonende bejaarden vandaag al komen eten in de cafetaria, en het is de bedoeling dat veel vaker aan te bieden. Ook veel kinesitherapieruimtes staan leeg 's avonds: die zou je kunnen openzetten voor de ouderen in de buurt, om daar oefeningen te komen doen.

Bewonersraad

Net als de cafetaria voor ouderenorganisaties als OKRA. "Woonzorgcentra zijn geen eilanden meer, maar open huizen", zegt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Bewoners en hun familie krijgen ook meer inspraak in woonzorgcentra, soms via een raad van bewoners. De bedoeling: kleine aanpassingen aankaarten, die de levenskwaliteit van de bewoner kunnen verbeteren.

Niet alleen voor buren, ook voor partners is er ruimte. Een nog zelfredzame bejaarde die bij zijn zorgbehoevende partner in een woonzorgcentrum woont, betaalt nu dezelfde (hoge) dagprijs, terwijl hij of zij misschien geen gebruik maakt van de zorg. Ook voor de rusthuizen is dit financieel niet interessant, want voor zo iemand krijgen zij minder subsidies. Daarom mogen de woonzorgcentra binnenkort op eigen houtje kamers bijbouwen, speciaal voor de nog zelfredzame partners of mantelzorgers van hun bewoners. De dagprijs voor zo'n kamer mogen de instellingen initieel zelf bepalen, maar ligt normaal gezien lager.

In de praktijk houden hulpverleners nu al in de gaten of alles wel goed gaat met iemand. "Maar straks wordt het een specifieke doelstelling, en zal er gecontroleerd worden welke inspanningen ze daartoe leveren", legt Vandeurzen uit. Concreet: stel dat een sociale dienst merkt dat ze iemand al een tijdje niet gezien hebben, kunnen ze hem zelf eens opzoeken. Ook een dokter kan signaleren dat een bejaarde vereenzaamt. Daarnaast zullen zorginstellingen inzetten op preventie.

Minister Jo Vandeurzen geeft centra ook meer ruimte om in te grijpen.  Beeld Photo News
Minister Jo Vandeurzen geeft centra ook meer ruimte om in te grijpen.Beeld Photo News

Crisissen voorkomen

In de zorg voor familieleden wordt het soms te veel. Woonzorgcentra zullen standaard enkele kamers voorzien voor crisisopvang. "Regelmatig zie je dat zorgbehoevenden naar het ziekenhuis worden gestuurd, omdat het voor de familie even niet meer gaat. Nadien worden ze, soms na onnodige onderzoeken, snel naar huis gestuurd en is er te weinig tijd om een oplossing te zoeken."

Als de huisarts of gezinshulp aanvoelt dat de situatie onhoudbaar wordt, of dat de mantelzorger eronderdoor gaat, kan hij adviseren om iemand een aantal weken op te nemen in kortverblijf. Nieuw is dat de centra ook even de regie zullen overnemen, en iedereen rond de tafel brengen om te kijken waar de zorg uitgebreid kan worden, en of er aanpassingen nodig zijn qua wonen. Ze krijgen daarvoor extra middelen. Begin 2017 waren er in Vlaanderen 2.259 plaatsen voor kortverblijf (maximaal drie maanden) beschikbaar, en daar komen er jaarlijks een kleine 100 bij.

De Vlaamse regering maakt ook geld vrij om alternatieven, zoals 'zorghuizen' (kleinschalige opvang door vrijwilligers) te erkennen en te ondersteunen. Vandaag bestaan die al voor kankerpatiënten, maar dat zal uitgebreid worden naar bijvoorbeeld palliatieven waarbij thuiszorg tijdelijk niet haalbaar is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234