Dinsdag 03/08/2021

rechtszaak

Ook Bruno Schoenaerts is nu tegen boek over zijn vader

Bruno Schoenaerts. Beeld joris casaer
Bruno Schoenaerts.Beeld joris casaer

"Ik zal op de rechtbank naast mijn broer en stiefmoeder zitten", zegt Bruno Schoenaerts. Als enige erfgenaam verdedigde hij tot dusver het boek Schoenaerts over zijn broer, maar die positie kan hij niet langer in eer en geweten volhouden, zegt hij nu.

Voor de Antwerpse rechter lopen vandaag de pleidooien over de klacht tegen de publicatie van het boek Schoenaerts van Stan Lauryssens. Dat beschrijft de periode 1970-'74 waarin de in 2006 overleden acteur Julien Schoenaerts getroffen werd door een manisch-depressieve stoornis. Dat zoon Matthias en zijn moeder Dominique Wiche zich fel tegen het boek kanten en voor de rechter een rechtzetting (maar geen boekverbod) willen afdwingen is bekend. Dat auteur Lauryssens volhoudt "niets dan de waarheid" geschreven te hebben als rechtstreekse getuige van de feiten ook.

Een nieuwe wending is wel dat ook de andere zoon van Julien Schoenaerts, Bruno, zich nu aansluit bij het verzet tegen het boek. De Antwerpse advocaat-curator had nochtans zijn medewerking aan het project verleend en ook bij de publicatie de verdediging opgenomen. "Ik betreur dat mijn autoriteit gebruikt is om dit boek in de markt te zetten", zegt hij nu.

Een brief van een van de rechtstreeks betrokkenen, zakenman Aimé Proost, bracht Bruno Schoenaerts tot dat inzicht. Proost zorgde er destijds mede voor dat Schoenaerts met het Ringtheater zijn eigen schouwburg kreeg, maar de twee mannen keerden zich vervolgens tegen elkaar. In het boek Schoenaerts wordt verhaald hoe de acteur als oppas in het huis van de zakenman introk, maar daar de honden tot stervens toe verwaarloosde en het parket opstookte in de open haard.

Klopt niets van, zegt Proost nu, in een omstandige brief die Bruno Schoenaerts gisteren op zijn Facebookpagina plaatste. Volgens Proost is die passage in het boek "volledig onwaar. Ik heb Julien nooit gevraagd om op onze honden en huis te passen." Ook over de periode in het Ringtheater staan volgens Proost "zovele leugens in het boek".

null Beeld kos
Beeld kos

Lichtvaardig

"Voor mij was die anekdote een van de cruciale passages in het boek, omdat ze aantoonde hoe onmogelijk het leven met mijn vader in die periode kon zijn", zegt Bruno Schoenaerts nu. "Ik kon de feiten wel zelf niet checken, omdat Aimé Proost in Australië verblijft. Stan Lauryssens verzekerde mij dat hij vier bronnen had voor dit verhaal. Dat valt nu allemaal in duigen. Nu blijkt dat deze feiten nooit hebben plaatsgevonden, kan ik niet anders dan concluderen dat de auteur aanzienlijk te lichtvaardig is omgesprongen met zijn bronnenmateriaal, dat hij feiten verhaspeld heeft en sensatie gecreëerd heeft waar dat niet nodig was. Aimé Proost is een van de grootste tegenstanders van mijn vader geweest. Als hij zich de moeite getroost om mij vanuit Australië hierover een brief te sturen om de eer van mijn vader te verdedigen, dan moet er iets grondig fout zitten in dat boek."

Bruno Schoenaerts betreurt nu dat hij zijn naam aan het boek verbonden heeft. "Voor mij had een boek dat ook de schaduwzijde belichtte van het genie dat mijn vader was, zeker bestaansrecht. Daarom heb ik het nooit willen tegenhouden. Als de auteur dat verhaal sober en correct gebracht had, zouden de feiten op zich al erg genoeg geweest zijn. Het was helemaal niet nodig om er die sensationele extra laag op te leggen. Kijk, ik heb mijn vader ook altijd graag gezien, maar ik heb nooit willen meedoen aan de verafgoding. Omdat ik ook zijn extreme, duistere, asociale kant ken. Ik wéét dat hij ooit een vloer van een huurhuis uit protest heeft opgebroken en in de haard gestoken, maar het minste wat je van een auteur mag verwachten is wel dat hij die feiten dan correct plaatst. Die regel is hier met de voeten getreden."

En dus neemt Bruno Schoenaerts zich voor om vandaag naast zijn bekendere broer Matthias en zijn stiefmoeder in de rechtbank te gaan zitten. Als supporter, niet als betrokken partij. Of hij welkom zal zijn bij zijn broer? "Onze band is hechter dan menigeen denkt. Er zijn geen blijvende vetes tussen ons."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234