Vrijdag 24/05/2019

Zware beroepen

Ook bemiddelaars bereiken geen akkoord met sociale partners over invulling zware beroepen

Ministers van Pensioenen Daniel Bacquelaine en van Werk Kris Peeters. Beeld BELGA

De twee bemiddelaars die de knoop over de zware beroepen moesten ontwarren, zijn er niet in geslaagd een compromis te vinden. De bal ligt terug in het kamp van de regering.

Wie een zwaar beroep heeft, zou in de toekomst vroeger met pensioen kunnen. De sociale partners discussiëren al maanden over de vraag wie een zwaar beroep uitoefent, maar slagen er niet in een compromis te bereiken. De vakbonden willen een uitgebreide lijst van criteria, de werkgevers willen die net zo beperkt mogelijk houden. Hoe meer jobs als 'zwaar' bestempeld worden, hoe meer de pensioenhervorming volgens hen uitgehold wordt.

Om uit de impasse te geraken, werden de bemiddelaars Etienne de Callataÿ en Paul Soete de wei ingestuurd. Ook zij slaagden er niet in de sociale partners tot een akkoord te bewegen. Vanmorgen leggen zij hun bevindingen voor aan pensioenminister Bacquelaine (MR) en minister van Werk Peeters (CD&V), meldt de RTBF.

Publieke sector

Aangezien het - als de regering niet valt - in mei verkiezingen zijn, rest er niet veel tijd meer om de pensioenhervorming nog goedgekeurd te krijgen in het parlement. Daarom stellen de bemiddelaars voor de zware pensioenen in de private en de publieke sector apart te behandelen, en niet zoals voorzien in één wet te gieten.

In mei bereikten de sociale partners al een akkoord over de zware beroepen bij de overheid. Nu stellen de bemiddelaars dus voor om de hervorming in de publieke sector alvast door te voeren, en niet te wachten op een akkoord in de private sector. Maar aangezien de regering altijd herhaald heeft dat de hervorming in beide sectoren tegelijk moet worden doorgevoerd, is het waarschijnlijker dat ze de komende weken zowel over de publieke als de private sector een beslissing neemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.