Zondag 22/05/2022

Ook Belgische moslims mikpunt van pesterijen

Valse islamitische folders in betere Brusselse buurten pogen haat aan te wakkeren

Brussel

Eigen berichtgeving

Cathy Galle / Peter Goris

In de nasleep van de aanslagengolf in de VS krijgen moslims zowel in Amerika als ver daarbuiten het zwaar te verduren. In Nederland werden een moskee en een moslimschool in brand gestoken, en ook in België neemt de onverdraagzaamheid hand over hand toe. Zowel bij het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding als bij de Moslimexecutieve, het officieel orgaan van de Belgische moslimgemeenschap, stromen klachten binnen van moslims die aangevallen of bedreigd werden. Beide instanties roepen de lokale besturen dan ook te hulp.

De woede is zeker niet altijd spontaan. Sommige groeperingen of individuen wakkeren de moslimhaat nog aan door het verspreiden van pamfletten. In Brussel werden folders gebust met een zogenaamd islamitische opruiende tekst. Op de folder is een foto van de Sint-Mariakerk in Schaarbeek te zien, met daaronder een tekst die juichend meedeelt dat de kerk binnenkort een moskee wordt. "De bewuste folder is duidelijk bedoeld om haat te zaaien", stelt directeur Johan Leman van het Centrum. "Hij is opgesteld in het Frans, bevat niet de standaardelementen van een islamitische opruiende tekst en werd bovendien enkel gebust in buurten waar geen of weinig moslims wonen. We denken dan ook eerder dat hij uit extreem-rechtse hoek komt."

De klachten die bij het Centrum binnenkomen gaan van mensen die op straat uitgescholden of beschimpt worden, het aftrekken van hoofddoeken, valse bommeldingen in moskeeën of zuivere agressie tegen moslims. Nochtans waren de reacties die bij het Centrum binnenkwamen net na de aanslagen vrij normaal. Volgens directeur Leman kwam de kentering maandag. "Iedereen is nu bekomen van de eerste schrik en valt terug op andere emoties. Ook de berichten over huiszoekingen in ons land naar mogelijke terroristen versterken blijkbaar het volkomen onterechte gevoel dat alle moslims terroristen zijn."

"Ook vanuit de scholen hebben we verschillende signalen gekregen over stijgende onverdraagzaamheid", zegt Frank Venmans van de vzw Scholen zonder Racisme. "De toestand is vergelijkbaar met die ten tijde van de Golfoorlog. Al wie Arabier is of er 'Arabisch' uitziet, wordt met een scheef oog bekeken. Opvallend is dat het grootste wantrouwen onder jongeren wordt vastgesteld. We zijn volop bezig om zo snel mogelijk specifiek didactisch materiaal samen te stellen en op te sturen naar alle scholen om het probleem in de les aan te kunnen pakken." Pagina 6

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234