Vrijdag 22/11/2019

Ook Belgen kopen ruimtereizen van Virgin Galactic op Expo Grand Luxe in Brussel

Een jongensdroom van 155.000 euro

Wat koop je op een luxebeurs? Mooie juwelen, dure wijn, of een luxereis naar de ruimte. De stand van Virgin Galactic was de opvallendste op de eerste Expo Grand Luxe in Brussel, en er werden zowaar ticketjes verkocht.

Door Sofie Vanden Bossche

BRUSSEL l 'Mijn vrouw is niet onverdeeld gelukkig met mijn plannen. Ofwel keer ik terug, ofwel wordt ze een rijke weduwe', lacht de eerste Belgische amateurastronaut, Howard Blank.

Blank begon twee jaar geleden met zijn zakenpartner na te denken over de festiviteiten ter ere van de tiende verjaardag van hun bedrijf. En ja, een reisje naar de ruimte leek hen wel iets. Blank wordt de eerste Belgische astronaut die als toerist naar de ruimte gaat, en op de opening van de Expo Grand Luxe kwam hij anderen warm maken voor de reis. En met succes: "De deal is nog niet helemaal rond, maar waarschijnlijk zullen we hier twee à drie kaartjes verkocht hebben", zegt de standjongen van Virgin Galactic. Op de beurs assisteert hij Roland Heister, door Richard Branson onder de arm genomen om in de Benelux tickets te verkopen.

"Voor veel mensen is dit een jongensdroom die waar wordt", vertelt Heister. "Naar het heelal reizen heeft altijd al tot de verbeelding gesproken, dat is nog steeds zo. Nu het eindelijk kan, zijn er veel mensen die de kans met beide handen grijpen."

Heister spreekt uit eigen ondervinding, want hijzelf heeft ook een plaatsje gereserveerd. Maar daar wil hij niet te veel over kwijt, het zijn zijn klanten die tellen. "Ik moet zeggen dat Virgin Galactic wel een heel bijzonder klantenbestand heeft", zegt hij. "Wereldwijd hebben we al 284 tickets verkocht. Het zijn stuk voor stuk mensen die van avontuur houden. De meesten zijn ondernemers met een eigen bedrijf." Mensen die niet zich niet laten afschrikken door risico's, dus. "Sommigen vinden het eng, dat is logisch, maar het is zo veilig", verzekert Heister. "De reis is helemaal doorgetest, Virgin heeft een naam hoog te houden. Maar ik kom niet veel twijfelaars tegen. Wie interesse heeft, gaat redelijk snel tot de aankoop over. Aangezogen door het avontuur."

Zo ook de eerste Luxemburger in space: "Ik ben piloot", vertelt hij aan een radioreporter. "Ik vlieg al sinds mijn vijftiende. Parachutes, vliegtuigen... Dit wordt mijn ultieme vliegreis. Tot nu toe zijn er al zo'n 500 mensen in de ruimte geweest. Ik word de eerste Luxemburger in de ruimte. Het is zoals met alles in deze wereld. Als je er maar voor betaalt, kun je alles doen wat je wil. Tweehonderd jaar geleden vonden mensen het vreemd om op reis te gaan naar Afrika, nu vinden mensen het vreemd om op reis te gaan naar de ruimte. Maar volgens mij zullen er de komende jaren duizenden mensen naar de ruimte gaan. Wist je dat er zelfs een hotel in de ruimte komt? Daar vlieg je heen met een raket, je sluit je aan op het hotel en vertrekt de volgende dag weer naar de aarde. Puur voor de fun."

De plezierreisjes die Virgin Galactic aanbiedt, kosten 200.000 dollar, zo'n 155.000 euro. Daarvoor krijg je een driedaags all inclusive arrangement en een vlucht van 2,5 uur in een shuttle met plaats voor zes passagiers en twee piloten. Van die 2,5 uur verblijf je welgeteld vier minuten in de ruimte. "We vragen mensen wat ze dan willen doen. Zo is er een mandie een shuttle gecharterd heeft voor zichzelf en zijn toekomstige vrouw. In de ruimte zal hij haar ten huwelijk vragen."

Eerste Luxemburger in de ruimte:

Als je betaalt, dan kun je alles doen wat je wilt

n Het glanzende Virgin Galactic- moederschip Eve in de Mojavewoestijn in California.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234