Zaterdag 18/09/2021

Ook asbest houdt beursgang Etex tegen

Optieplan zet de deur een beetje open

De Belgische familiale bouwmaterialengroep Etex, die vorig jaar voor het eerst een omzet van meer dan 100 miljard frank haalde, begint met een aandelenoptieplan voor zijn topmanagement, en zet zo de deur op een kier voor een beursintroductie.

Brussel

Jan Scheidtweiler

Nu de Belgische brouwerijgroep Interbrew bekendgemaakt heeft dat ze voor het eind van dit jaar naar de beurs gaat, is het uitkijken of ook dat handjevol andere familiale multinationals, zoals Vandemoortele, Lhoist en Carmeuse, die stap gaan zetten. Een van de grootste, discrete multinationals uit dat lijstje is Etex, het vroegere Eternit. Bijna honderd jaar na de stichting is de bouwmaterialengroep uitgegroeid tot een bedrijf met een omzet van 107,9 miljard frank. Er werken 25.000 mensen, vooral in de VS, Europa en Latijns-Amerika. Etex is handen van zo'n 150 leden van de stichtende families, zoals de Cartier de Marchienne (dat ook de Turnhoutse drukker Brepols controleert), Voortman en Hatschek, de kleinkinderen van de uitvinder van het vezelcement, de grondstof waarop Etex tot de jaren negentig zijn wereldwijde expansie baseerde. Ook de familie Emsens, volgens een boek van journalist Ludwig Verduyn de op vier na rijkste familie van België, is een belangrijk aandeelhouder. Samen controleren de families via de holding Fineter 86,2 procent van het bedrijf.

Op de algemene vergadering van Etex sloot voorzitter Jean-Marie Emsens gisteren niet uit dat Etex een beursnotering aanvraagt. "Maar nu is het nog niet aan de orde." Toch lijkt Etex nu meer dan ooit tevoren behoefte te hebben aan zo'n notering. Door twee grote overnames in de voorbije zes jaar - die van Etex France en van het Britse Marley - is de schuldgraad in verhouding tot het eigen vermogen gestegen van bijna nul tot vijftig procent. Nieuwe overnames dreigen steeds duurder te worden. "Als we een interessante overnamemogelijkheid hebben en we daarvoor naar de beurs moeten, dan gaan we dat doen", zei Emsens.

Ook het aandelenoptieplan waarvoor het bedrijf gisteren van de buitengewone algemene vergadering de toestemming kreeg, zet de deur op een kier voor een beursintroductie. Etex gaat tot 270.000 nieuwe aandelen creëren, waardoor het kapitaal met 5 procent verhoogd wordt. Die gaat het verdelen onder negentig topmanagers. Om ervoor te zorgen dat ze hun aandelen ook effectief te gelde kunnen maken, moet Etex hen ook een verkooprecht (put) geven, een ingewikkelde constructie die door een beursintroductie vermeden kan worden. Ook de waardering van de aandelen is een moeilijke oefening. Die moet nu door Bank Degroof uitgewerkt worden. De bank gaat daartoe een berekeningsformule uitwerken die elk jaar opnieuw aangepast wordt. Bij een beursgenoteerd bedrijf geeft de beurskoers gewoon de waarde aan waaraan de aandeelhouders-personeelsleden kunnen verkopen.

Nu, bij deze beperkte kapitaalverhoging, lijkt het aandelenoptieplan daarom nog geen aanleiding te geven voor een beursintroductie. Maar financieel directeur Yves Mertens gaf gisteren aan dat de huidige kapitaalverhoging nog gevolgd kan worden door optieplannen voor een ruimere kring personeelsleden.

Op de algemene vergadering zei Jean-Marie Emsens ook dat Etex niet aan een beursnotering denkt zolang het gevaar op asbestclaims nog boven het bedrijf hangt. De vezelcementen platen en buizen die Eternit jarenlang produceerde, bevatten kankerverwekkend asbest. In België heeft het die productie al jaren stopgezet. In Latijns-Amerika maakt Etex nog asbesthoudende producten. Daarmee gaat het in 2004 stoppen. "Als we tegen een waardering van 100 naar de beurs zouden gaan, zou zo'n accident met asbest onze koers misschien tot 50 doen kelderen", zei Emsens.

Hij gaf wel toe dat de huidige koers van het aandeel, op de Brusselse veiling, een onderwaardering inhield. Op die veiling werden tijdens de jongste ronde (op 19 mei) 610 aandelen verhandeld tegen 200 euro per stuk. Tegen die prijs wordt Etex op 1,084 miljard euro (43,75 miljard frank) gewaardeerd.

Etex boekte vorig jaar een winst van 39,9 miljard frank, zes miljard meer dan in 1998. Ook dit jaar zou de winst de hoogte ingaan, onder meer door een betere productiviteit in Duitsland - waar Etex 30 procent van het personeel laat afvloeien - en door een verbetering van de Latijns-Amerikaanse markt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234