Vrijdag 03/07/2020

Openbare omroep

Ook ACV VRT spreekt zich uit tegen Peter Claes: ‘Vertrouwen verloren door zijn eigengereid optreden’

Peter Claes.Beeld VRT/Phile Deprez

Ook ACV heeft zich uitgesproken tegen Peter Claes, de nummer twee van de VRT. ‘ACV VRT heeft geen vertrouwen meer in een directeur Media en Productie die eigengereid optreedt en die bereid is de VRT-medewerkers offers op te leggen die de VRT verzwakken en die in de kaart spelen van diegenen die de VRT niet genegen zijn’, luidt het in de nieuwsbrief van de christelijke vakbond aan de leden.

Eind vorige week lekte uit dat Paul Lembrechts, de topman van de openbare omroep, het ontslag van Peter Claes, de directeur media & productie, aan de raad van bestuur had gevraagd. De raad van bestuur stemde daar niet mee in. De vier resterende directieleden kozen in een brief, die maandagavond uitlekte, aan diezelfde raad van bestuur partij voor Lembrechts. Het gaat om Liesbeth Vrieleman (directeur informatie), Lieven Vermaele (directeur financiën en operaties), Stijn Lehaen (directeur technologie en innovatie) en hr-chef Hans Cockx.

‘Duidelijk standpunt’

Begin deze week wilde het ACV zich niet uitspreken tegen een bepaalde persoon in het directiecollege. “Dat nu ook de rest van de directie zich in de brief uitsprak tegen Claes, heeft ons doen beslissen om een duidelijk standpunt in te nemen”, zegt Carlos Van Hoeymissen van ACV VRT. “Wegens zijn eigengereid optreden hebben we het vertrouwen in Claes verloren.”

De christelijke vakbond verwijst naar een incident in het directiecollege in de zomer van 2018. Toen zou Claes de programmatie van Eén versterkt hebben met extra geld terwijl heel de VRT moet besparen en er weinig budgettaire ruimte is. “Tijdens het sociaal overleg was het duidelijk geworden dat bezuinigingen noodzakelijk zijn bij alle afdelingen. Als Claes de programmatie van Eén wil versterken en meer budget nodig heeft, moet hij dat bespreken met de CFO. Maar die budgettaire besprekingen zou hij dus niet gevoerd hebben. Als er moet bespaard worden, als iemand zich daar niet aan houdt en in zijn eentje bepaalde dingen beslist, dan wordt besparen voor het hele bedrijf wel moeilijk”, aldus Van Hoeymissen.

Optocht

Het ACV verwijst ook naar de optocht van een grote groep VRT-medewerkers op 5 december. “Bij de voorbereiding van die optocht en het event konden de VRT-vakorganisaties en de collega’s van #iedereenVRT rekenen op morele steun van vrijwel het voltallige directiecollege. Met ontstentenis moesten we vaststellen dat de directeur media en productie niet op dezelfde lijn zat van zijn collega-directieleden. Dit was blijkbaar het topje van de ijsberg in een reeds bestaand conflict binnen het directiecollege”, luidt het nog.

Eerder liet de socialistische vakbond ACOD in De Tijd al weten zich achter Lembrechts te scharen en geen vertrouwen te hebben in Claes.

Lut Gouwy van VSOA bevestigt vrijdagmiddag dat de vakbonden al gemerkt hadden dat er onenigheid heerste binnen het directiecollege van de openbare omroep. Gouwy, die momenteel op vakantie is, wil zich echter nog niet uitspreken over bepaalde personen. Ze vindt het wel jammer dat de directie nooit iets vermeld heeft over de spanningen, ondanks het feit dat de bonden regelmatig volgens haar “goed sociaal overleg” hebben met de directie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234