Zaterdag 29/01/2022

Ook ACV voert druk op voor eenheidsstatuut

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De politieke windstilte over het eenheidsstatuut maakt de christelijke vakbond ongerust. Daarom start het ACV de komende dagen een informatiecampagne. Voor de vakbond is het duidelijk: er moet één nieuw en modern werknemersstatuut komen. Dat zegt voorzitter Marc Leemans. "Alle verschillen moeten weg".

Koen Hellemans

De sociale partners zaten eerder dit voorjaar bijeen over het harmoniseren van de statuten van arbeiders en bedienden. Dat overleg gebeurde tripartite, samen met vertegenwoordigers van de regering. "Alhoewel, overleg kan dit niet genoemd worden. Het ging enkel om een uitwisseling van gedachten", zegt Leemans.

Basisvoorstel
Sindsdien is het dossier verhuisd naar de Wetstraat. De sociale partners kregen de boodschap dat de regering met een 'basisvoorstel' zal komen dat zal worden teruggekoppeld naar vakbonden en werkgevers. Dat zou evenwel pas gebeuren na de begrotingscontrole en de staatshervorming. "Sindsdien is er nog geen feedback gekomen. We horen echo's dat dit niet voor 1 mei zou gebeuren", aldus de ACV-voorzitter.

Informatiecampagne
Het politieke getalm maakt het ACV ongerust. Daarom wordt met een informatiecampagne gestart. Op 17 april worden de werknemers aangesproken, via informatiemomenten in de bedrijven. Dat kan gebeuren via pamfletten of infovergaderingen. Ook de werkgevers zullen worden aangesproken, via vergaderingen in de paritaire comités. Op 22 april brengt de vakbond een bezoek aan de verschillende hoofdkantoren van de regeringspartijen.

Transparant
ACV bepleit één nieuw en modern werknemerstatuut. "Eenvoudig, transparant, eerlijk en solidair vanuit de ogen van werknemers én werkgevers. Er moet een globaal evenwicht zijn: voor de werknemer en voor de werkgever. We willen geen onmogelijke competitiviteitshandicap creëren. Maar ook evenwichtig voor de overheidsfinanciën", zegt Leemans.

Opzegtermijnen
Het nieuwe statuut moet meer zijn dan louter een aanpassing van de carensdag en de opzegtermijnen. Dat laatste blijft wel één van de kopbrekens van het overleg. ACV bepleit een vereenvoudigd systeem van één maand opzeg per jaar anciënniteit voor iedereen. "Dit is een onderhandelingsvoorstel", benadrukt Leemans. Een geharmoniseerd statuut zal niet vanaf 8 juli (de deadline van het Grondwettelijk Hof) in voege gaan, beseft ook de ACV-voorzitter. "Er zal wat tijd nodig zijn voor overgangsregelingen. Misschien 2 of 3 of 4 jaar. Maar bij aanvang moet het eindresultaat duidelijk zijn".

Actieweek
ACV voert de actieweek alleen. ABVV mobiliseert op 25 april. De metaalcentrale van de rode vakbond liet al weten niet te zullen meedoen met de rest van het ABVV. Leemans betreurt die verdeeldheid aan vakbondszijde. "Het maakt de discussie er niet eenvoudiger op. Het helpt de sociale partners niet om tot een serene situatie te komen. Integendeel, het leidt er toe dat wordt gekampeerd op egelstellingen. Maar het is niet op extremen dat je een oplossing kunt vinden".

Unaniem
Het ACV-voorstel is een "unaniem gemeenschappelijk" voorstel van de heel christelijke vakbond. Ook het actieplan wordt unaniem gedragen binnen de christelijke vakbond. "Het CNE (de Franstalige christelijke bediendecentrale) wil echter sneller gaan. En voert ook actie op 25 april".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234