Zondag 13/06/2021

Update

Ook achtste vergadering levert niets op: geen akkoord tussen vakbonden en Geens

De staking in de Brusselse en Waalse gevangenissen gaat verder. De vertegenwoordigers van de vakbonden en het ministerie van Justitie vonden vandaag op het kabinet van minister Geens opnieuw geen vergelijk. Maandag zitten alle betrokken partijen opnieuw rond de tafel.

De rationalisering van het gevangeniswezen blijft voor de Franstalige vakbonden het grote struikelblok. In de plaats willen de bonden een terugkeer naar het personeelsplan 2014, toen er 7.241 gevangenisbewakers actief waren in de Belgische penitentiaire inrichtingen. Momenteel zijn er minder dan 7.000 penitentiaire beambten.

Koen Geens reageerde na de afgesprongen onderhandelingen dat het "bijzonder jammer" is maar dat hij "niet kan toegeven wat hij niet wil toegeven". Waar het precies fout loopt kan, of wil, de minister niet zeggen. "Ik heb altijd gezegd dat we een kans op twee hebben. Het dubbeltje is vandaag op de verkeerde kant beland."

Reactie vakbonden
Bij de Franstalige bonden en de Vlaamse liberale vakbond VSOA heerste er minder verbazing over de zoveelste afgeketste onderhandelingen. "Het wordt tijd dat de minister wakker wordt en de realiteit onder ogen ziet", zegt Laurence Clamart van de christelijke vakbond CSC. Die realiteit is volgens haar dat de Waalse en Brusselse gevangenissen er veel erger aan toe zijn dan de Vlaamse penitentiaire inrichtingen.

Michel Jacobs van de socialistische Franstalige CGSP ging nog een stap verder. Hij wil dat ook premier Michel, die behoort tot de enige Franstalige partij in de federale regering, de onderhandelingen vervoegt en opkomt voor de Franstaligen in het land.

Totaal ander geluid valt te horen bij de Vlaamse vakbondsmensen. De gelatenheid bij Gino Hoppe van ACOD was sprekend. "Op onze bijkomende vragen kregen we een positief antwoord. Nog voor de zomer zullen er nieuwe wervingsexamens georganiseerd worden zodat het extra personeel snel kan ingeschakeld worden. En ook de mensen die een nachtshift zullen doen in het nieuwe systeem zullen kunnen rekenen op een flexibiliteitspremie van 3 euro per uur", zei Hoppe. Moet er dan een aparte oplossingen gezocht worden voor de Vlaamse en Franstalige gevangenissen? "Ik blijf een federaal secretaris, zo lang het kan", besloot Hoppe.

Eddy De Smedt, die met zijn VSOA als enige Vlaamse vakbond dezelfde eisen stelt als de Franstaligen, zegt dat Geens zijn "goede intenties" heeft laten zien door met gedetailleerde cijfers voor te stellen. "Maar de eisen van onze leden stemmen niet overeen met wat op tafel ligt." Volgens De Smedt houden de rationaliseringsplannen van de minister geen rekening met de verouderde infrastructuur in de Waalse en Brusselse gevangenissen. "De rationalisering moet gekoppeld worden aan investeringen in de infrastructuur, want een andere manier van werken in een verouderde gevangenis heeft geen effect."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234