Zondag 19/09/2021

Standpunt

Ooit komt de dag dat je het tekort niet meer op je voorgangers kunt steken

Johan Van Overtveldt (N-VA). Beeld Wouter Van Vooren
Johan Van Overtveldt (N-VA).Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Toen de federale regering aantrad, stak een ideologisch debat op over hoe 'rechts' centrumrechts nu precies is. Ondanks breed verzet lijkt de regering die tegenkanting wel onder controle te hebben. Maar nu de regering zich 'gezet' heeft, steekt een andere kwestie de kop op: de vaststelling dat, voorbij de perceptie, op enkele sleuteldepartementen povere resultaten geboekt worden.

Dat speelt minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) parten. Galant is ingehaald als de IJzeren Dame die eindelijk de NMBS echt zou gaan hervormen, wat de veelkoppige directies en vakbonden ook brommen. Vandaag, na anderhalf jaar beleid, is haar palmares maagdelijk blank. De vernedering die de minister in de Kamer moest ondergaan, toont hoezeer ze beschadigd is.

Nog treffender voor de modderige periode die de regering doormaakt nu de toets met de werkelijkheid niet meer te vermijden is, is de positie van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). In deze krant uit CD&V-voorzitter Wouter Beke harde kritiek op het parcours van Van Overtveldt. Samengevat vraagt Beke over de minister van Financiën van een regering waar zijn partij deel van uitmaakt: wie gelooft die man nog?

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Lees ook

CD&V geeft motie van wantrouwen aan Van Overtveldt: "Ik begrijp dit niet"

Het volledige interview met Wouter Beke: "Het is niet onze schuld dat de ideetjes van N-VA geen 24 uur standhouden" (+)

Dat kan makkelijk weggezet worden als een zoveelste rondje 'kibbelkabinetten', maar dat frame voldoet niet langer. Het probleem voor de regering-Michel is dat Wouter Beke gelijk heeft. Dat is althans wat de Europese Commissie ervan denkt. Die 'corrigeerde' het Belgische begrotingstekort over het vorige jaar naar 2,9 procent. Puur feitelijk is dat al een flinke tegenslag, want dat betekent dat de volgende budgetcontrole toch weer een dobber wordt en dat er niet te veel moet fout gaan, of de Europese degradatiezone van 3 procent is weer realiteit.

Maar politiek-symbolisch komt de tik nog harder aan. Met 2,9 procent tekort zit deze regering van verandering weer op het niveau waarop de regering-Di Rupo eindigde, en zelfs onder het niveau van 2013. Niet alleen bij CD&V worden de commentaren die de econoom Johan Van Overtveldt toen overhad voor die prestaties weer uit het archief gehaald.

Deze regering heeft behoorlijk stevig gesabeld in de eigen dienstverlening en in de sociale uitgaven. Alleen voor lastenverlaging is geld. Het zou beter worden, zo werd gezegd. De eerste resultaten komen binnen, en het gaat slechter. Het tekort raakt niet onder controle, de groei zit onder het Europese gemiddelde, het ene na het andere idee om meer inkomsten op te halen, van karaat- tot speculatietaks, spat uiteen door ineffectiviteit. Ooit komt de dag dat je dat niet meer kunt steken op je voorgangers, die het feitelijk beter deden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234