Zaterdag 21/05/2022

Oog om oog: nu ook letterlijk te nemen in Iran

Man moet van rechter ogen laten uitsteken omdat hij fles zuur in gezicht van jongen gooide

Brussel

Eigen berichtgeving

Een Iraanse man moet zijn ogen operatief laten verwijderen omdat een rechter hem daartoe heeft veroordeeld. Vahid had twaalf jaar geleden een fles zuur naar een jongen gegooid, die daardoor het zicht verloor. De rechtbank vond dat het oog-om-oogprincipe moest worden toegepast.

De feiten gebeurden toen Vahid zestien was en als arbeider werkte in de hoofdstad Teheran. Tijdens zijn hele proces hield Vahid vol dat hij destijds niet met opzet had gehandeld. Hij en de andere jongen, Gholam-Hossein, hadden ruzie en Vahid wilde de andere gewoon even bedreigen met de fles zuur. Maar toen hij gooide, zo vertelde Vahid, ging per ongeluk de dop eraf. Het slachtoffer werd zwaar verbrand aan het gezicht.

Een islamitische rechtbank oordeelde dat Vahid wel met opzet had gehandeld en bevond hem schuldig. De rechter vond bovendien dat Vahid, als vergelding, ook met zuur bewerkt moest worden zodat hij blind zou worden. Vahids advocaat ging in beroep en stelde dat als Vahids gezicht met zuur werd bewerkt niet alleen zijn ogen maar ook andere delen van zijn gezicht zouden verbranden. In beroep stelde de rechter Vahid in het ongelijk. Hij oordeelde dat zijn ogen operatief mochten worden verwijderd, zodat geen andere delen van het gezicht zouden worden aangetast.

Om aan de straf te ontsnappen, zou Vahid drie miljard rial bloedgeld moeten betalen, zo'n 225.000 euro, maar de jongeman verklaarde dat hij niet zoveel geld heeft. Het Iraanse Hooggerechtshof weigerde begin deze maand een beroep en beval dat de straf zou worden uitgevoerd. Zijn advocaat probeert nog vergiffenis te verkrijgen van de familie van Gholam-Hossein.

Amnesty International roept Iran op om de straf niet uit te voeren en vraagt om de afschaffing van straffen, zoals het uitsteken van ogen, die vallen onder wrede, onmenselijke en vernederende behandeling. Mensenrechtenverenigingen in Iran denken niet dat de straf van Vahid ook effectief zal worden uitgevoerd. Het gebeurt wel vaker dat islamitische rechtbanken ongewone straffen uitspreken, maar die dienen meestal als drukkingsmiddel om de dader te dwingen het bloedgeld te betalen.

Hervormers vrezen wel dat mensenrechten zullen lijden onder de nieuwe regering van de ultraconservatieve Mahmoed Ahmadinejad, die sinds vorig weekend president is. Gevreesd wordt voor een nieuwe aanval op journalisten die schrijven over taboe-onderwerpen als corruptie in de regering of kritiek leveren op de geestelijke leider ayatollah Ali Khamenei. Zo is volgens de Britse krant The Independent journalist Akbar Ganji in hongerstaking. Hij zit al vijf jaar in de cel voor reportages over het vermoorden van dissidenten. In 2003 werd een Canadees-Iraanse persfotografe doodgeslagen in de cel. (AE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234