Woensdag 22/09/2021

'Onzekerheid' over pensioen ambtenaren

Ambtenaren die binnenkort vastbenoemd worden, krijgen geen volledig ambtenarenpensioen meer. Minister Bacquelaine (MR) belooft wel een compensatie, maar de Raad van State betwijfelt dat.

Het parlement bespreekt vandaag de hervorming van het ambtenarenpensioen. Minister Daniel Bacquelaine wil het huidige systeem in december op de schop doen.

Nu werkt het systeem als volgt: wie vastbenoemd wordt - ongeacht op welk moment in zijn loopbaan - krijgt voor al zijn dienstjaren gunstige pensioenrechten. Dus ook voor zijn dienstjaren als contractueel ambtenaar.

Bacquelaine wil het anders. Wie vanaf december vastbenoemd wordt, zal enkel nog een ambtenarenpensioen krijgen voor zijn dienstjaren als vastbenoemd ambtenaar. Voor de andere jaren niet meer. Steden en gemeenten vragen hier al lang naar. Hun begroting kreunt onder de pensioenlasten.

De hervorming is een grote verandering voor ambtenaren, die er bovendien snel aankomt. Bacquelaine probeert daarom de pil te vergulden: met een aanvullend pensioen voor alle contractuele ambtenaren.

Lokale besturen die een aanvullend pensioen (een 'tweede pijler') voorzien voor hun ambtenaren, zullen daar een financiële steun voor krijgen van de federale overheid. De voorwaarde is dat het systeem in 2020 op poten staat. Bacquelaine ziet dit aanvullende pensioen als tegengewicht voor de verloren pensioenrechten.

De Raad van State is echter sceptisch. De juridische waakhond van de regering schrijft in zijn advies dat er "grote onzekerheid" bestaat over het aanvullend pensioen. Zal dat wel opwegen tegen het ambtenarenpensioen? Als het er al überhaupt komt? Lokale besturen worden immers tot niets verplicht.

"Wat ambtenaren verliezen, dat ligt vast. Vanaf december krijgen ze geen volledig ambtenarenpensioen meer. Maar wat ze kunnen winnen, dat is niet meer dan een vage belofte", reageert Karin Temmerman van sp.a. "Sommige oudere ambtenaren wachten al jaren op hun vaste benoeming. Die worden nu koud gepakt."

Volgens rekenwerk van sp.a kan het pensioenverlies oplopen tot een paar honderd euro per maand. De hervorming heeft betrekking op goed 230.000 ambtenaren.

Te weinig cijfers

Bacquelaine werkte zichzelf deze zomer in de problemen met warrige communicatie over de besparingen op zijn departement. "En hij heeft niets geleerd", vervolgt Temmerman. "Ook nu moet alles snel gaan en zijn er te weinig cijfers."

Dit merkt ook de Raad van State op. Die schrijft in zijn advies dat een wetsontwerp "aangevuld moet worden met concrete voorbeelden zodat de parlementsleden zich met kennis van zaken kunnen uitspreken over de draagwijdte van een dermate ingrijpende hervorming". Een duidelijke vingerwijzing.

Het kabinet van Bacquelaine reageert stoïcijns. "Iedereen is het erover eens dat deze hervorming noodzakelijk is", zegt woordvoerder Koen Peumans.

Maar wat dan met de ontbrekende cijfers? Bacquelaine heeft geanticipeerd en intussen wel grondige simulaties gemaakt. Daaruit blijkt dat er geen pensioenverlies is als lokale besturen een aanvullend pensioen uitwerken. De concrete berekeningen houdt hij in primeur voor het parlement vandaag.

Blijft de vraag of lokale besturen überhaupt zo'n aanvullend pensioen zullen opzetten als het niet verplicht is? "In Vlaanderen doet de overgrote meerderheid dit al", verduidelijkt Peumans. "In Brussel en Wallonië is inderdaad nog een inhaalbeweging nodig. Hopelijk krijgen we die nu op gang."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234