Donderdag 08/12/2022

Onzekere toekom st voor kunstenschool

WAT ALS? Nu de provincie Oost-Vlaanderen de Leopoldskazerne koopt van de stad Gent, weet de befaamde kunstenschool nog niet waar ze terechtkan. Het liefst blijven ze op dezelfde plaats, maar in Antwerpen dromen ze al van een terugkeer van het HISK.

Militaire kazernes en het HISK, het blijft een moeilijk huwelijk. Nadat de kunstenschool jaren in het verlaten en verwaarloosde Militair Hospitaal in Antwerpen had gezeten, vond zij midden jaren 2000 een nieuwe stek in de Leopoldskazerne in Gent. Maar of het HISK de volgende jaren in dat voormalig militair complex kan blijven, is onduidelijk. De provincie Oost-Vlaanderen kocht al het grootste deel van de kazerne dat nog eigendom is van Defensie, en zal nu ook het deel kopen dat in handen is van de stad Gent.

Gent vraagt daar 6,45 miljoen euro voor, maar heeft daarbij ook oog voor wie nu nog in de Leopoldskazerne zit. Bij de verkoop aan de provincie Oost-Vlaanderen stelde Gent als voorwaarde dat het HISK in de kazerne zou kunnen blijven. Gents Schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a) bevestigt: "Het is inderdaad de bedoeling dat het HISK kan blijven. Maar wat de laatste stand van zaken is, weet ik niet."

Willem Elias, voorzitter van de raad van bestuur van het HISK, weet nog niet zeker of die voorwaarde ook werkelijkheid wordt. "De stad Gent heeft ons tot hiertoe verwend. We betreuren de verkoop dus, want onze samenwerking was formidabel. Nu zijn we in onderhandeling met de provincie Oost-Vlaanderen. Ze hebben ons alvast verzekerd dat het HISK prioritair is. Hun plan is om van de hele site een leefbare plek te maken en daarin spelen culturele instellingen een belangrijke rol. Nu goed, dat is het verlangen. Of dat in de praktijk helemaal lukt, valt nog af te wachten."

Terugkeer

Ook de provincie Oost-Vlaanderen kan of wil het HISK nog geen zekerheid bieden. "We zijn in de aankoopprocedure", zegt gedeputeerde Hilde Bruggeman (Open Vld). "Momenteel hebben we enkel een principiële overeenkomst met Stad Gent. De officiële verkoop is nog niet rond, dus een concrete invulling is er nog niet. We hebben het in onze plannen opgenomen dat het HISK kan blijven, maar we zitten nog niet in een definitieve fase, dus niets is helemaal zeker."

Niets is zeker, en dat weet men in Antwerpen ook. In kunstkringen daar wordt alvast druk gespeculeerd over een terugkeer van het prestigieuze HISK, iets wat Antwerpen als kunststad zou versterken. "Er is inderdaad een groepje dat ons graag terug naar Antwerpen zou zien komen", zegt Elias. "Op een receptie werd ik daarover aangesproken. Hoewel het niet officieel is, denk ik dat Philip Heylen (Antwerps schepen van Cultuur, CD&V) er ook voor te vinden is. Hij is de enige die ons bij de verhuis naar Gent in Antwerpen wilde houden."

"Hun definitieve vertrek uit Antwerpen is officieel bekend-gemaakt op de eerste dag dat ik schepen was en ik vind dat inderdaad nog altijd heel jammer", bevestigt Philip Heylen. "Vanuit de stad is er toen nooit een deftig alternatief geboden voor het HISK. Sindsdien hebben we toch een tandje bijgestoken en veel in beeldende kunst geïnvesteerd."

Een terugkeer van het HISK zou daar dus in passen, maar daar is nu dus geen sprake van, countert Heylen. Ik weet dat het idee bij een aantal mensen bestaat, maar een formele vraag is er nog niet geweest. Ik heb er nog niet met Willem Elias over gesproken en ik ben ook geen actie of zo begonnen daarvoor."

Leefbare voorwaarden

Het liefst zou het HISK in de charmante Leopoldskazerne blijven. "De provincie wil ons daar ook graag houden", benadrukt Elias. "Maar als hun verlangen niet vertaald wordt in de materiële mogelijkheid, dan moeten we nadenken over onze opties. De voorwaarden moeten leefbaar zijn. Stel dat ze ons een splinternieuw gebouw aanbieden waarvan we huurprijs niet kunnen betalen, dan is een verhuis naar een andere stad, zoals Antwerpen of Brussel, niet uitgesloten."

Meer dan hypothetische pistes zijn dit voorlopig niet, zegt Elias: "Brussel is de enige internationale stad in België." Al zou Antwerpen, gezien de historiek van het HISK, ook een logische keuze zijn.

"Mocht er een momentum komen, zal ik dit serieus nemen en er mijn schouders onder zetten", zet Philip Heylen de deur alvast op een kier. "Maar zover zijn we dus nog niet. Maar ik sta nu wel open voor een goede samenwerking, in het belang van de student en de kunst. Wij hebben bijvoorbeeld het Antwerp Art Weekend, waarvoor galeries, musea en kunstruimtes de krachten bundelen. Dat kan ook voor het HISK een toegevoegde waarde hebben."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234