Woensdag 30/09/2020
Maarten Rabaey voor online.Beeld rv

Standpunt

Onze vergrijzende samenleving zal net méér migranten nodig hebben

“We mogen niet, nooit, meestappen in de ­verhaaltjes van de populisten. We mogen hun ­argumentatie niet overnemen. Dat is een strijd die we moediger moeten voeren,” zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) in deze krant, naar aanleiding van de recente brandstichting in het toekomstig asielcentrum in Bilzen, gevolgd door een golf van racisme op ­sociale media, waaronder bedreigingen aan het adres van Somers en de 80-jarige eigenares van het vernielde pand.

Somers heeft gelijk dat hij een lijn trekt. Racisme, ­intimidatie en ophitsende desinformatie over asielzoekers horen niet thuis in een rechtsstaat die zijn samenlevingsproblemen oplost door debat. Je moet bezorgdheden rond migratie wel serieus nemen, bepleit hij, “maar tegelijk ­aantonen dat er irrationaliteit in de angst zit.”

In bredere zin geldt dit ook voor de inburgering van ­recente economische migranten en hun kinderen, want

37 procent van onze 0- tot 5-jarigen heeft al migratie­wortels. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zij zich een gelijke voelen in Vlaanderen?,” vraagt Somers zich af.

Het antwoord schuilt in de rationele vooruitblik op de gedeelde toekomst van al onze kinderen. Ongeacht hun ­afkomst zullen zij geen tijd meer hebben om zure tweets te versturen. Ze zullen op ­gelijke voet en met vereende krachten moeten (samen)werken om ons welvaartspeil te behouden.

Echte crisis

De échte crisis die ­Europa en Noord-Amerika zal treffen, draait namelijk niet om migratie maar om een krimpende demografie en groeiende vergrijzing.

Cijfers die het tijdschrift Foreign Affairs deze week oplijst, spreken boekdelen. Er zijn vandaag gemiddeld 1,6 kinderen per vrouw in Europa. Tien Europese ­landen, en Japan, zien tegen 2050 hun bevolkingsaantal krimpen met 15 ­procent of meer. In de ­komende 65 jaar zullen de kinderen die nu geboren worden het aantal werknemers in de Europese Unie zien dalen met 44,5 miljoen. De samenleving waarin ze opgroeien zal vergrijsd zijn. Nu al is een kwart van de Europese bevolking ouder dan zestig. Tegen 2050 zal één op drie Europeanen 60-plusser zijn. In 2080 zullen er 53,3 miljoen meer gepensioneerden zijn dan nu.

Robots en artificiële ­intelligentie alleen kunnen landen als het onze niet ­behoeden voor de negatieve economische gevolgen van een krimpende en oudere bevolking. Foreign Affairs ­besluit: “om sclerose en verval te voorkomen, zal het rijke westen niet anders kunnen dan immigranten aantrekken, in plaats van ze weg te sturen.”

Of hoe zelfs antimigratiepolitici als Filip Dewinter en Dries Van Langenhove beter wennen aan het idee dat ze ooit dankbaar zullen zijn als er op hun oude dag jonge ­ingenieurs met Afrikaanse of Aziatische familiewortels klaarstaan om de computer van hun zelfrijdend autootje te komen repareren.

Misschien worden ze straks geboren in Bilzen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234