Maandag 21/09/2020

'Onze universiteit gaat onzekere periode tegemoet'

Vandaag beginnen de Gentse rectorverkiezingen. En het belooft, zo menen verschillende academici en studenten, een spannende strijd te worden. 'Vele studenten zijn misnoegd dat de verkiezingen verworden zijn tot een conflict tussen loges en netwerken.'

Geen stembussen, wel een digitaal loket. Zo begint de eerste stemronde van de rectorverkiezingen aan de UGent. Het personeel en alle studenten zullen tot overmorgen kunnen kiezen voor hun favoriet duo. Een brede rondvraag leert dat veel ingewijden een spannende strijd verwachten. Alleen wie twee derde van de uitgebrachte stemmen behaalt, mag zich immers aan het einde van deze week de nieuwe rector- en vicerector-elect van de universiteit noemen. En die drempel oogt vooralsnog (te) hoog.

"Het zou mij sterk verwonderen als een duo het vrijdag al haalt", zegt Petra De Sutter, professor gynaecologie en lid van de raad van bestuur. "Het kan volgens mij echt alle kanten opgaan. Van de studenten krijg ik niet goed hoogte, maar ik kan mij goed voorstellen dat de docenten en professoren wat betreft hun voorkeur behoorlijk verdeeld zijn." Zo'n eerste stemronde dient, zo beklemtonen verschillende UGent'ers, vooral om de temperatuur te meten.

"Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe (decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en professor taalkunde, RA) leken aanvankelijk een grote voorsprong te genieten", zegt Dries Van Langenhove, studentenvertegenwoordiger in de raad van bestuur. "Dit is toe te schrijven aan hun grondige voorbereiding en vroege aankondiging. De laatste weken lijkt het echter dat Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger (academisch directeur internationalisering en professor farmaceutische wetenschappen, RA) terrein winnen."

Op het eerste zicht lijken de programma's van beide kandidaten behoorlijk op elkaar. Veel pijnpunten, zoals de financiering van de universiteiten en de werkdruk of administratieve vereenvoudiging, zijn breed gekend. Ook enkele belangrijke ambities, zoals aandacht voor diversiteit en een grotere academische deelname aan het maatschappelijk debat, zijn logischerwijs gedeeld.

"Ik zie op het eerste zicht niet zo veel verschillen tussen de programma's", zegt professor emeritus Kristiaan Versluys, oud-directeur onderwijsbeleid. "Vergeet ook niet dat Van de Walle door de huidige rector is gevraagd als kandidaat-vicerector. Zo'n groot verschil in visie bestaat daar dus ook weer niet. Maar we gaan wel een onzekere periode tegemoet en het laatste dat de UGent nodig heeft, is dat die oude tweestrijd weer oplaait. Ik dacht dat dit gevecht tot het verleden behoorde, maar nu is de spanning zeer hoog opgelopen."

Versluys verwijst naar de controverse van vorige week. Huidig rector Anne De Paepe werd, zo onthulde deze krant, onder druk gezet om zichzelf niet op te volgen. Yannick De Clercq, regeringscommissaris en openlijk vrijmetselaar, bevestigde dat een groep in de loge pressie heeft uitgeoefend. Vandaag stelt vicerector Freddy Mortier, eveneens vrijmetselaar, op zijn beurt in Knack dat De Paepe zich liet omringen door een "team van christendemocraten", onder wie oud-Bpost-topman Johnny Thijs en spindoctor Jan Callebaut. "Ongezien", stelt Mortier.

Mediahetze

"Vele studenten zijn misnoegd dat de verkiezingen verworden zijn tot een conflict tussen loges en netwerken", zegt Van Langenhove. "De vraag stelt zich hoe men op deze manier het universiteitsbelang nog centraal kan stellen. Dat de zoveelste mediahetze onze belangen niet dient, lijkt me evident." Herwig Bruneel, namens docenten en professoren lid van de raad van bestuur, stelt dat de verdeeldheid alleen voelbaar is in de hogere echelons. "Je voelt die niet in de eigen vakgroep. Maar die politieke en levensbeschouwelijke invloed leeft wel op het rectoraat. Je voelt die ook in de raad van bestuur. Het lijkt wel een andere instelling, maar dat is niet dé universiteit. Studenten en docenten zijn dat wel."

Zij maken de komende tijd dus uit wie De Paepe en Mortier zullen opvolgen. Verschillende betrokkenen menen dat het meerdere ronden kan duren voordat een winnend duo uit de bus komt, en wijzen erop dat nieuwe kandidaten zich na de vijfde ronde mogen aanmelden. "Wie ook wint: als er geen verzoening komt, dan wacht de toekomstige rector een lastige klus", zegt een waarnemer. "En daar wint onze universiteit niets bij."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234