Zaterdag 04/04/2020

Centrumsteden

Onze steden barsten uit hun voegen

De Meir in Antwerpen.Beeld BELGA

Meer dan 1,6 miljoen Vlamingen wonen nu al in een centrumstad. In een jaar tijd kwamen daar nog eens ruim 9.100 bij, in de laatste vijftien jaar zelfs bijna 11 procent. "De meeste steden zijn hier niet op berekend", stelt parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld).

"Steeds meer inwoners trekken naar de steden", stelt Van Volcem vast, die de bevolkingsaantallen in de centrumsteden onderzocht. Tussen 2000 en 2015 groeiden die met 10,6 procent aan. Alleen al tussen 2014 en 2015 betekent dat 9.111 extra stadsbewoners. En dat heeft gevolgen. Van Volcem: "Vooral scholen en kinderopvang zijn in die steden zorgwekkend. Overal is de effectieve groei groter dan de bevolkingsprojecties waarop men het toekomstig beleid baseert."

Vooral de grote studentensteden zwellen aan. In Antwerpen kwamen er tussen 2000 en 2015 niet minder dan 67.045 inwoners bij, in Gent 29.086 en in Leuven 10.362. Al betekent dat voor die steden niet alleen moeilijkheden.

"De potentieel actieve bevolking - de belangrijkste pijler voor stadsontvangsten - groeit ook stevig in die klassieke universiteitssteden", merkt Van Volcem op. Heel wat studenten blijven er na hun afzwaaien immers plakken. In Leuven is bijna 65 procent van de bevolking 'working class' van tussen de 20 en 65 jaar. In Gent gaat het om 62 procent, in Antwerpen 59 procent.

Het belang van een studentenpopulatie blijkt ook in Brugge. "Die stad keerde de laatste jaren de trend en groeit opnieuw aan in bevolking. Dit loopt gelijk met de realisatie van bijkomende studentenhuisvesting in de West-Vlaamse hoofdstad", weet Van Volcem.

Lees ook

iMinds-directeur Pieter Ballon over de zegeningen en valkuilen van 'smart cities': "Aan de slimme stad valt niet te ontsnappen" (+)

Opinie Saskia Van Uffel: Slimme steden: wie laat de puzzelstukjes van de technologie in elkaar vallen?

Baby's doen Antwerpen boomen

In Antwerpen zijn er opvallend veel baby's en kleuters bijgekomen tussen 2001 en 2015: het aantal kinderen onder de 5 jaar steeg er met bijna de helft. De stad van burgemeester Bart De Wever (N-VA) telt ook het hoogste percentage jonge kinderen van alle centrumsteden: 7,3 procent.

Maar ook het aantal kinderen tussen 5 en 19 jaar is sinds 2001 fors gestegen onder de sinjoren: die groep groeide met een vijfde aan. Dat heeft veel te maken met het aantal migranten. Van Volcem: "Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de kinderen tot 17 jaar van vreemde herkomst is."

Brugge is niet alleen steeds populairder bij studenten, de stad heeft samen met Oostende en Kortrijk ook het meeste 65-plussers. In Oostende heeft zelfs meer dan een op de vier de pensioenleeftijd bereikt. "Een factor die heel erg weegt op de inkomsten van de stad", merkt Van Volcem op. Gemeenten kunnen immers een aanvullende belasting heffen op de personenbelasting. Maar hoe kleiner het inkomen, hoe minder die oplevert.

De toename van senioren is dan weer het grootst in Genk. Daar zijn er tegenover 2000 nu liefst 34 procent meer 65-plussers en zelfs 143 procent meer 80-plussers. Er kwamen ook veel senioren bij in Hasselt (+105 procent in de groep van 80-plussers) en Turnhout (+81 procent 80-plussers).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234