Maandag 30/11/2020

StandpuntRemy Amkreutz

Onze schooldirecteurs, onze leerkrachten en onze kinderen verdienen beter

Remy Amkreutz is chef nieuws bij De Morgen.

“Opeens moet ik op zoek naar iemand voor zes uur Frans. Dat is toch problematisch. Als ik niemand vind, zullen mijn leerkrachten dat erbij moeten pakken. Ze willen dat zeker doen, maar hoelang houden ze dat dan vol?” Het was schrikken voor Chantal Martiny, directeur van het Antwerpse Stedelijk Lyceum Waterbaan. Een week voor de start van het schooljaar haakte haar kandidaat af. En zij staat niet alleen.

Het lerarentekort is niet nieuw: Vlaanderen weet al veel langer waar het schoentje wringt. De komende jaren komen ‘wij’ elk jaar opnieuw 5.000 tot 7.000 leerkrachten tekort. Terwijl ervaren krachten met pensioen gaan en veel studenten niet meer aan een lerarenopleiding beginnen, slagen ‘we’ er ook niet in om startende leraren voor het beroep te behouden. Bijna de helft trekt de deur van het secundair onderwijs binnen de vijf jaar achter zich dicht.

Wie met onderwijsdeskundigen spreekt – van Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs Vlaanderen) tot Dirk Van Damme (OESO) – weet dat de lerarenproblematiek het zwaarst doorweegt. Urgentie genoeg, zou je als buitenstaander denken. Quod non. In de startnota van de N-VA voor de onderhandelingen van de Vlaamse regering staat werkelijk van alles, maar geen woord over het lerarentekort of hun loopbaan.

Lees nu

📘 De genderkwestie op school: roze rugzak vs. Barcelona-bic

🗓️ Lerarentekort én nieuwe eindtermen: voor directeurs is het begin van het schooljaar een race tegen de klok

❓ Het gemoderniseerde secundair onderwijs: wat betekent dat voor uw kind?

Intussen zijn sommige directeurs nog altijd wanhopig op zoek naar een leerkracht. En beleven anderen de start van het schooljaar van thuis, omdat ze zijn uitgevallen met een burn-out. Vanaf wanneer mag je, opnieuw als buitenstaander, spreken van schuldig verzuim?

Schokgolf

Van Damme – een bijzonder noodzakelijke en geïnformeerde stem in de discussie over de staat van ons onderwijs – stelde afgelopen weekend in deze krant dat “die problematiek ongetwijfeld op de onderhandelingstafel komt”. Het valt te hopen. Maar zijn optimisme oogt een beetje naïef. Het lerarentekort komt niet als een donderslag bij heldere hemel. Het is een al lang aangekondigde schokgolf die de kwaliteit van ons onderwijs verder onder druk zet. Ook daarom is het gebrek aan actie onbegrijpelijk.

De partijen die vandaag over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering onderhandelen, hebben in de vorige legislatuur – weliswaar met stilzwijgende instemming van de onderwijsvakbonden – nagenoeg niets gedaan. Een ingrijpend lerarenloopbaanpact, waar al een decennium over wordt gesproken, werd door CD&V, N-VA en Open Vld zorgvuldig begraven. Als zoethoudertje kwam er een uitgebreid tijdsbestedingsonderzoek, waaruit weinig verrassend bleek dat leerkrachten behoorlijk wat uren maken. 

Het zou om te lachen zijn als het niet zo hemeltergend was. Onze schooldirecteurs, onze leerkrachten en, jawel, ook onze kinderen verdienen beter.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234