Zondag 19/09/2021

Standpunt

Onze parlementen zitten vol met mensen die niet op eigen kracht verkozen zijn

null Beeld Yann Bertrand
Beeld Yann Bertrand

Het oogt niet echt fraai, het rapport dat onze politieke redactie aan de verschillende parlementen en hun leden uitdeelde. Alleen het Europese Parlement haalt een voldoende en zelfs enkele heel goede individuele scores. De andere halfronden - Vlaams, federaal en Senaat - zijn simpelweg zwaar gebuisd, met een gemiddelde score die lager ligt dan twee op vijf.

Daar zijn verschillende redenen voor, waaronder één valabele: vele van onze betere politici bereiken dat niveau niet door als parlementslid hard te werken, maar in andere functies. Bart De Wever, of je nu zijn ideeën deelt of niet, is een van de klasbakken van zijn generatie, maar een zeer onderpresterend parlementslid, eenvoudigweg omdat hij via zijn partijvoorzitterschap en zijn burgemeesterschap veel zwaarder op het politieke debat weegt. En zo zijn er in alle partijen nog wel mensen met uitvoerende mandaten als minister of voorzitter die hun functioneren als parlementslid in de weg staan.

Maar die groep op zich weegt niet genoeg door om het algemeen gemiddelde alsnog zo laag te doen uitkomen.

Veel erger is dat nogal wat van onze parlementen worden bevolkt door democratisch klapvee. Mensen die niet eens op eigen kracht verkozen zijn, maar opvolger zijn van iemand die naar een ander parlement is versluisd of minister is geworden. Ze komen braaf op het gevraagde stemknopje drukken, houden zich voor de rest zo gedeisd mogelijk, kwestie van de toorn van hun broodgevers niet op te wekken. Dan heb je nog een pak mensen die in hun eigen dorp of stad een zekere pensen- en mosselkermispopulariteit hebben opgebouwd, maar veel te licht wegen om in het halfrond zelfs maar een deuk in een pakje boter te slaan.

Dat neemt niet weg dat er gelukkig in alle fracties ook nog mensen rondlopen die hun vak ernstig en gedreven uitvoeren. Die hun naam verbinden aan een wetsvoorstel dat ze er mits veel energie en masseerwerk kunnen doorhalen. Mensen die het de leden van de uitvoerende macht niet te makkelijk maken, door ze kritisch en gericht te controleren. Het is zelfs zorgelijk dat een aantal van deze mensen daarvoor door hun partijen niet beloond worden, maar integendeel, omdat ze het odium van 'ambetanterik' hebben, zelfs naar moeilijk tot niet verkiesbare plaatsen zijn verbannen.

Hoe het wel kan, tonen onze Europese Parlementsleden. Uitgerekend in een zeer groot halfrond, uitgerekend daar waar vaak het verwijt valt dat er niet zo democratisch gewerkt wordt, zijn het de Belgische Europarlementsleden die erin slagen hun halfrond tot een echte discussieplaats te maken, hun stempel te drukken op het beleid. Misschien wel omdat zij het meest losgezongen zijn van de Belgische particratie, dragen zij de titel van volksvertegenwoordiger het meest gepast.

Yves Desmet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234