Zondag 27/09/2020

'Onze democratie is een vorm van fascisme geworden'

theater

peter sellars regisseert jonge vluchtelingen in desingel

Antwerpen

Van onze medewerker

Wouter Hillaert

De vermaarde Amerikaanse regisseur Peter Sellars is volop bezig met de voorbereidingen voor een Antwerpse versie van zijn reizende project The Children Of Herakles. De voorstelling, eerder al op de Ruhr-triënnale en in Parijs en Rome, zal eind mei te zien zijn in deSingel.

The Children Of Herakles is gebaseerd op een zelden opgevoerd stuk van Euripides en wordt een politieke uitspraak over de globale asiel- en vluchtelingenproblematiek. Daarvoor engageert Sellars ook een tiental jonge vluchtelingen die in het Antwerpse verblijven. Hij maakte gisteren voor het eerst met hen kennis. Zij zullen Heracles' kinderen vertolken, die na diens dood op de vlucht gaan voor tiran Eurystheus en bescherming vinden in de Zeus-tempel van Athene. Daar ontspint zich onder de bevolking een discussie over hun recht op asiel. Zelfs als Eurystheus met een leger de gaststad komt bezetten, weigert koning Demophon de kinderen uit te wijzen.

"Dat zou vandaag wel even anders zijn", betoogt Sellars. "Onze democratie is een vorm van fascisme geworden. Immense druk uit Washington en Parijs heeft ervoor gezorgd dat nu elke grens een punt van crisis is, waar steeds hogere schuttingen opgericht worden. De zondebok wordt gezocht onder de zwakkeren zonder stem."

Hen die stem teruggeven is wat hij in de eerste plaats beoogt. "Het gaat me niet over mijn eigen opinie. Ik wil levensechte ervaringen communiceren, niet nog eens dat hypocriete discours waarmee steevast hierover gesproken wordt. Van waar komen de grote emoties die onder het hele conflict liggen? Hoe krijgen we eindelijk de concrete werkelijkheid in het debat? Dat zijn de basisvragen. De antwoorden moeten wel echt ergens toe leiden."

Daarom wordt de voorstelling elke avond geplaatst in een discussie met een andere vluchteling, expert of beleidsmaker. Eventueel programmeert het Antwerpse filmmuseum parallel documentaires.

Voor Sellars is zo'n breder kader een perfecte echo van hoe het theater in Euripides' tijd fungeerde. "Het was een vrijplaats voor debatten die je niet in de Senaat kon voeren, omdat ze te moeilijk lagen: waar staan we, waar willen we heen? Toneel bij de Grieken was ook dé plek waar een kritische aandacht kon uitgaan naar zoiets fragiels als de democratie. En dat wil mijn theater ook zijn, een voortdurende bewaker van het work-in-progress dat democratie is. Op tv kan dat niet, daar houden sprekende hoofden binnen hun vaste posities alleen maar de illusie in stand dat we de wereld begrijpen."

De jongeren die Sellars gisteren sprak over een eventuele podiumplek kwamen van het Sociaal Centrum Plein van het Antwerpse OCMW. Verder heeft deSingel contact met de groep Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (Asa) van het Open Centrum van Kapellen. Sellars staat bekend als een begenadigd vernieuwer van theater en vooral opera.

The Children Of Herakles speelt in deSingel op 27, 28 en 29 mei. Kaarten kunnen vanaf maandag besteld worden op 03/248.28.28 of www.desingel.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234