Zondag 31/05/2020

Flitsboetes

Onwettige flitsboetes? Niemand weet wat er nu moet gebeuren

Beeld BELGA

De regering zoekt in allerijl een oplossing voor boetes die 'onwettig' zijn uitgeschreven, alleen op basis van de nummerplaat. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) geeft toe dat ook hij niet weet hoe het verder moet. Hij hoopt vandaag of uiterlijk na het weekend uitsluitsel te hebben.

Een verkeersboete die alleen is toegekend op basis van een nummerplaat, zonder dat de politie de bestuurder van die wagen ook persoonlijk heeft geïdentificeerd, is onwettig. Dat oordeelde het Hof van Cassatie in een reeks recente arresten. Het probleem is dat de politie, wanneer ze de overtreder niet persoonlijk kan identificeren, gebruik moet maken van de Kruispuntdatabank Voertuigen. Daarvoor heeft ze geen officiële machtiging.

Wat die uitspraken van het Hof van Cassatie nu precies betekenen voor minnelijke schikkingen en zaken die voor de politierechter zijn beslecht en dossiers die nog hangende zijn, is nog compleet onduidelijk. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gisterenmiddag in het parlement ook met zoveel woorden toegegeven: niemand die het weet.

Vrijwillig betaald

Binnenlandse Zaken, bevoegd voor de politie, is volop bezig met de analyse van de juridische draagwijdte. Binnen de regering wordt er stilletjes van uitgegaan dat die nog zal meevallen, maar niemand durft er zijn hand voor in het vuur te steken. "We weten op dit moment gewoonweg niet wat de impact zal zijn", luidt het.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.Beeld BELGA

Vermoed wordt dat betaalde minnelijke schikkingen sowieso buiten de arresten vallen, aangezien de overtreder vrijwillig heeft betaald en dus zijn fout heeft erkend. Het zou wellicht alleen gaan over zaken die voor de politierechtbank zijn gekomen. Die zouden opnieuw kunnen voorkomen, maar dat zou niet per definitie betekenen dat uw boete vervalt. Over hoeveel dossiers het gaat, is eveneens compleet onduidelijk.

Ook in de politierechtbanken heerst verwarring over het arrest van Cassatie. Enkele rechters oordelen dat er op dit moment te veel onduidelijkheid is om iemand te veroordelen, terwijl andere daar geen enkel probleem in zien.

Intussen wel toestemming

Wat wel zeker is, is dat de politie volgens deze arresten al dertien jaar de privacy van bestuurders schendt. Sinds 2003 hoort ze een machtiging te hebben om de identiteit van de bestuurders achter een nummerplaat te kennen. De douane bijvoorbeeld heeft die toestemming wel, samen met nog een reeks andere overheidsdiensten en private firma's, zoals degene die in steden en gemeenten parkeerboetes uitschrijven.

De politie heeft die toestemming nooit gevraagd. Niemand bij de politie, bij de Privacycommissie, die de toestemming moet verlenen, of bij de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) heeft daar in de loop der jaren melding van gemaakt.

Alvast die fout is intussen rechtgezet. Jambon heeft in de Kamer laten weten dat de politiediensten gisterochtend een aanvraag hebben ingediend. Toestemming is er voorlopig niet, die zou eerstdaags moeten volgen.

Jambon en staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) zijn het er in ieder geval over eens dat de privacywet ten gronde moet worden herbekeken. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft de DIV om een exhaustieve lijst gevraagd van wie allemaal toegang heeft tot de databanken en hoe die toegang georganiseerd is.

Het arrest over de flitsboetes pakt rechters in snelheid: "Er wordt met onze voeten gespeeld". Lees er meer over in de pluszone van De Morgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234