Donderdag 15/04/2021

Onweer trof Henegouwen, Brussel en Brabant het hardst

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het onweer van vannacht heeft vooral ongemeen hard toegeslagen in de hoofdstad en in de provincies Henegouwen en Waals-Brabant en Vlaams-Brabant. Ook de Vlaamse Ardennen werden zwaar getroffen. Op de luchthaven van Deurne sloeg de bliksem een krater in een oud helikopterplatform. Henegouwen kreeg het meeste water te verwerken. In een schrijnwerkerij in Montignies staat het water lieftt 1,8 meter hoog. In Halle is het rampenplan nog altijd van kracht, in Herent moest een crèche ontruimd worden door de wateroverlast. Ondertussen is het peil van de IJzer, de Dijle en de Demer aan het dalen, enkel de Zenne in Eppegem baart nog zorgen. Er waren volgens het KMI 12.000 blikseminslagen in het hele land. In het ook zwaar getroffen Ukkel noteerde het KMI 42,3 liter neerslag op 3,5 uur vanmorgen. Ook het verkeer ondervond heel wat hinder. De apocalyps was ook op de ring van Brussel zichtbaar zoals blijkt uit het filmpje onder dit artikel in de buurt van Tervuren. Het water stroomt er in een zondvloed op de ring.

De Civiele Bescherming heeft de handen vol met de stormschade na het hevige onweer van vanochtend. Vooral in Henegouwen en in Vlaams-Brabant is er werk aan de winkel. Dat meldt de Algemene Directie Civiele Veiligheid van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. De operationele eenheden van de Civiele Bescherming in Ghlin en Liedekerke zijn sinds vanmorgen druk in de weer met het helpen van mensen in privéwoningen, bedrijven en scholen.

Hotelschool
In een schrijnwerkerij in het Henegouwse Montignies-sur-Sambre staat het water 1,8 meter hoog en dat wordt weggepompt. Ook in de hotelschool in Marcinelle wordt het water weggepompt terwijl op het dak van de Ursulinenschool in Bergen dekzeilen worden bevestigd.

Kelders onder water
"In Vlaams-Brabant worden kelders leeggepompt in Drogenbos en hebben verschillende gemeente- en brandweerdiensten waaronder Affligem, Roosdaal, Halle, Asse, Lennik en het Brusselse Ukkel (voor het crematorium) zandzakjes afgehaald bij de Civiele Bescherming in Liedekerke om te verdelen aan burgers. De gemeente Aarschot krijgt zandzakjes vanuit Brasschaat. De Civiele Bescherming pompt ook kelders leeg in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met name in Sint-Pieters-Woluwe", luidt het.

Halle
In Vlaams-Brabant is vooral Halle zwaar getroffen. Het stadsbestuur heeft deze namiddag op een crisisvergadering met de hulpdiensten beslist om de gemeentelijke fase van het rampenplan voorlopig niet op te heffen, aangezien er voor de komende uren nog regen verwacht wordt. Zowel het centrum als de deelgemeenten van Halle kregen het dinsdagvoormiddag zwaar te verduren tijdens het onweer. Kort na de middag leek de situatie zich te stabiliseren, maar het stadsbestuur neemt het zekere voor het onzekere.

Straten onberijdbaar
Verschillende straten zijn nog onberijdbaar, zo meldt het stadsbestuur. "Zo blijven de Blekerijstraat en de Hollestraat afgesloten en verloopt de doorgang in de Bleukenstraat en de Kerchove d'Exaerdestraat moeilijk. Voorts zijn er berm- of wegverzakkingen aan de Berendries, de Kleinheide, de Steenstraat, de Heerweg en de Biezeweide."

Boom op rijbaan
In de omgeving van Krabbos is een boom op een elektriciteitsdraad beland, en aan de Vlasmarkt is een boom op de rijbaan gevallen. Verder is de tunnel onder het station van Lembeek onder water gelopen, zodat reizigers die van Halle komen het perron enkel kunnen verlaten via de Zuiderstraat. Ondertussen zijn de hulpdiensten in Halle door hun voorraad zandzakjes heen, maar er wordt hard gewerkt om een nieuwe voorraad aan te leggen, aldus nog het stadsbestuur.

Herent
In Herent, ook in Vlaams-Brabant, moest deze voormiddag een kinderdagverblijf op de Vilvoordsebaan ontruimd worden als gevolg van het zware onweer. Dat meldt de lokale politie. Het regenwater was de kelder binnengedrongen waardoor de elektriciteit in het pand was uitgevallen. In samenwerking met de uitbaters hebben de hulpdiensten daarop de ouders van het 20-tal aanwezige kinderen verwittigd zodat die hun kroost zelf konden ophalen. Ook elders in Herent heeft het noodweer lelijk huisgehouden. Verschillende straten liepen onder water en moesten door de politie afgesloten worden voor alle verkeer. Kort na de middag was de situatie wel genormaliseerd.

Bliksem
Op heel wat plaatsen is tijdens het onweer ook de bliksem ingeslagen en is brand ontstaan. Zo legt de Civiele Bescherming in Herne en Malderen dekzeilen op de vernielde daken. Er zijn in België ongeveer 12.000 blikseminslagen aan de grond geweest en ongeveer 75.000 intra-cloudontladingen (ontladingen tussen de wolken) tussen maandag 20 uur en dinsdag 12 uur. Dat blijkt uit schattingen van het Belgische Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). "Dat cijfer is niet uitzonderlijk. Verschillende onweercellen zijn elkaar opgevolgd (...) en elke cel was verantwoordelijk voor een relatief banaal aantal impacts", zegt een meteoroloog van het KMI.

Stortbuien
Wat de stortbuien betreft, wacht het instituut om zich uit te spreken tot alle gegevens binnen zijn. "We hebben om 8 uur 's morgens een pluviometer geïnstalleerd in Ukkel. Drie uur en een half later stelden we vast dat er 42,3 liter water per vierkante meter is gevallen", zegt een klimatoloog van het KMI, die eraan toevoegt dat de hoeveelheid water die dinsdagochtend in Brussel is gevallen, in ieder geval wel uitzonderlijk is.

Modderstromen
Het noodweer heeft ook modderstromen veroorzaakt die op de wegen beland zijn. Een ploeg van de Civiele Bescherming Liedekerke gaat onder andere in Bertem modder opruimen.

Waterpeilen dalen
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) verwacht vanavond geen bijkomende problemen meer in de IJzer-, Dender-, Dijle- en Demerbekken. Dat blijkt uit de overstromingsvoorspeller. De waterpeilen zijn aan het dalen en er wordt geen grote hoeveelheid bijkomende neerslag voorspeld. "Na de lokale wateroverlast in het Dijle- en Zennebekken daalt momenteel op de meeste plaatsen het water. Ook in het Denderbekken zijn de wachtbekkens momenteel gevuld. Tegen morgenavond zullen deze wachtbekkens geledigd zijn en terug hun volledige capaciteit bezitten", meldt de VMM.

Eppegem
De afvoersituatie op de bevaarbare waterlopen is momenteel overal normaal, met uitzondering van de Zenne in Eppegem, meldt het Hydrologisch InformatieCentrum (HIC). Daar is het peil van hoogste waakzaamheid nog altijd overschreden. De recentste verwachtingen geven aan dat het waterpeil in de loop van woensdag onder het peil van hoogste waakzaamheid zal zakken, zo blijkt uit het hoogwaterbericht van het HIC.

Stormbekkens
De stormbekkens die beheerd worden door het Brussels gewest kregen afgelopen nacht met de onweders veel water te slikken. Het waterpeil in de bekkens steeg tot uitzonderlijke niveau's waarvoor al tot 2009 moet teruggegaan worden. Dat meldt het kabinet van Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo). De Bruselse Maatschappij voor Waterbeheer (BMWB) beheert vijf stormbekkens in de hoofdstad. Die spaarbekkens werden tot een uitzonderlijk peil gevuld. Zo werd het bekken "Belliard" voor 93 procent gevuld, het "Watermaelbeek" bekken werd voor 92 procent gevuld. De spaarbekkens "Roodebeek" en "Flagey" waren volledig gevuld en het nieuwe bekken "Vorst" voor 27 procent.

2009
Ter vergelijking, bij een uitzonderlijke storm wordt het bekken Flagey tussen de 40 en 60 procent gevuld. Volgens het kabinet-Huytebroeck moet al teruggegaan worden tot 2009 om de opgetekende niveau's aan te treffen. Het kabinet van de Ecolo-minister kondigt nog de bouw van een nieuw bekken in Jette, in het Jeugdpark, aan. Het schepencollege ging akkoord met het project, na de zomervakantie moet de gemeenteraad er zich over uitspreken. Het gaat om een bekken met een capaciteit van 50.000 kubieke meter dat de wijk Bockstael en de gemeente Sint-Jans-Molenbeek moet ontlasten. De bouw zou in 2013 starten. Het project zou 35 tot 40 miljoen euro kosten. (belga/kh)

In Herent moest een crèche ontruimd worden. Beeld BELGA
In Herent moest een crèche ontruimd worden.Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234