Zondag 28/05/2023

GentNachtleven

Onvrede en ongerustheid bij uitbaters en organisatoren: “Gents nachtleven dreigt dood te bloeden”

Feest in Kompass Klub in Gent. De club mag van de Raad van State weer open, nadat het stadsbestuur ze had gesloten. Beeld ID/ photo agency Sander Buyck
Feest in Kompass Klub in Gent. De club mag van de Raad van State weer open, nadat het stadsbestuur ze had gesloten.Beeld ID/ photo agency Sander Buyck

De Raad van State heeft de sluiting van Kompass Klub verworpen, maar binnen het Gentse nachtleven heerst veel ongerustheid. Door te veel regels en te weinig dialoog met het stadsbestuur dreigt de Arteveldestad zichzelf in slaap te wiegen, klinkt het. “Gent mag geen tweede Oostende worden.”

Ewoud Ceulemans en Gunter Van Assche

De Gentse nachtclub Kompass Klub mag weer open. Dat heeft de Raad van State beslist. De Gentse nachtclub werd twee weken geleden, op bevel van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld), voor vier maanden gesloten, nadat er een drugsdode viel. Vrijdag al gaf de auditeur aan dat die beslissing buitensporig was. De Raad van State maakte die beslissing gisteren definitief: de sluiting was onvoldoende gemotiveerd.

“We zijn enorm blij met die beslissing”, reageert Kompass-bezieler Jens Grieten. “We hopen dat we nu met de burgemeester aan tafel kunnen gaan zitten. We zijn eerlijk gezegd teleurgesteld dat dat nog niet gebeurd is.” Burgemeester De Clercq zegt snel te willen overleggen met de directie, al blijft hij toch ook achter zijn beslissing staan. “Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en zal dat ook in de toekomst blijven doen. Ik sta voor een bruisend nachtleven, maar ook een veilig en gezond nachtleven.”

Want ondanks de positieve beslissing voor Kompass Klub heerst er veel onvrede en vooral ongerustheid bij uitbaters en organisatoren van evenementen in het Gentse nachtleven. Franky Devos en Matthieu Goeury, respectievelijk algemeen en artistiek coördinator van de Vooruit, uiten die ongerustheid in een open brief. “Ook wanneer Kompass weer opengaat, is de toekomst van Gent als bruisende uitgaansstad nog niet veiliggesteld”, klinkt het in die brief. Het is een bezorgdheid “die we delen met velen”.

Kompass Klub is immers geen alleenstaand geval. In het najaar van 2017 liet de vorige burgemeester, Daniël Termont (sp.a), de nachtclub Decadance, in de Overpoort, sluiten. Ook dat gebeurde door drugsgerelateerde feiten, ook die beslissing werd teruggefloten door de Raad van State, maar een jaar later trok Decadance alsnog weg uit Gent. “Veel uitbaters en concepten denken eraan om uit te wijken”, weet Grieten. Daarnaast kregen de cafés Blond (aan de Vrijdagmarkt) en De Roos (in Sint-Amandsberg) tijdelijk de verplichting om om 22 uur te sluiten, na klachten van buren. Buitensporige maatregelen, vonden de uitbaters.

Straffen

Er is te weinig dialoog met het bestuur, en er wordt te snel gestraft wanneer er een regel wordt overtreden: die kritiek op het beleid, van De Clercq en zijn voorganger Termont, komt altijd terug, ook al wordt er positief gereageerd op maatregelen als het loket voor tijdelijke, culturele initiatieven.

“Maar te vaak worden we niet gehoord door de stad”, zegt Jules Gahide, de initiatiefnemer van pop-upconcepten als Kerk (in de leegstaande Sidaplax-fabriek) en Nest (in de leegstaande stadsbibliotheek). “We hebben nood aan een klimaat waarin eerst een dialoog wordt gevoerd. Waarin er eerst naar oplossingen wordt gezocht voor een probleem, in plaats van meteen straffen op te leggen. Daarvoor hebben we een aanspreekpunt binnen de stad nodig, iemand die weet wat een club is en het nachtleven kent.”

Anders dreigt Gent zijn imago van progressieve, ruimdenkende stad te verliezen. “Gent mag geen tweede Oostende worden”, zegt Mieke Dumont van Vooruit. “Zowel het culturele leven als het nightlife sterven daar uit tegen middernacht. We mogen niet toestaan dat dat met Gent gebeurt. We hebben nood aan overleg, niet aan eenzijdige beslissingen. We willen niet toe naar een wij-tegen-zij-verhaal. De overheid mag niet toelaten dat het nachtleven doodbloedt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234