Donderdag 23/09/2021

ONVERWIJLD

Maandag

De nieuwe Belgische kampioen muisslingeren is Ignace Margodt uit Roeselare. Bij deze niet-Olympische discipline komt het erop aan een computermuis zo ver als mogelijk weg te slingeren. Margodt won met een worp van 57,91 meter. Bij de vrouwen won Tine Verbeure met 38,73 meter. De organisatie van het BK was in handen van de sportraad van Houthulst. "We hopen een kleine 1.000 euro te kunnen schenken aan Koester, een project van het Kinderkankerfonds, waarbij thuiszorg wordt gegeven aan langdurig zieke kinderen", zegt Bart De Coster van de sportraad. "Bij mijn weten is het nog maar de derde keer dat het BK muisslingeren georganiseerd wordt. Wij zouden er eventueel een jaarlijks evenement van willen maken."

Dinsdag

Rondom Brussel wordt strijd geleverd tegen de verfransing, in Stabroek gebeurt dat nu ook tegen de verengelsing. Rond verschillende basisscholen in Hoevenen en Stabroek zijn onlangs knalgele bordjes geplaatst in de vorm van een stappend kind dat een plakkaatje omhoog houdt. Daarop staat 'Slow!'. Onafhankelijk raadslid Walter Dupont (ex-Vlaams Belang) spreekt van "een aanfluiting van de taalwetgeving" en zette het punt op de agenda van de jongste gemeenteraad: "Je kunt het Engelse 'slow' perfect vervangen door het woord 'traag'. Je bent er dan zeker van dat iedereen de boodschap begrijpt. Ik dring erop aan dat de gemeente de taalwetgeving toepast." Volgens burgemeester Alida De Bie (CD&V) waren het de campagnemakers die meenden dat dit - knalgele figuurtjes en een flitsende boodschap - het best zou werken. "De boodschap is het belangrijkst", zegt ze. "Toch wil ik de bemerking onderzoeken."

Woensdag

In Steenokkerzeel is de officiële 11 juliviering uitgedraaid op een flop en dat hoeft niet te verbazen, vindt Karel Goderis (Vlaams Belang). Doordat ongeveer alle vorige edities uitregenden, werd geopteerd voor een indoorviering in zaal De Corren, waar aan de ingang 2 euro werd gevraagd. "Een brug te ver", vindt gemeenteraadslid Goderis. "Elf juli is een feestdag waar niet nog eens extra belasting op moet worden geheven. Daarom heb ik beslist als ludiek protest mijn zitpenning van de laatste gemeenteraad aan te bieden aan de eerste 50 bezoekers."

Donderdag

In Lier is de N-VA hoogst verbolgen over de uitspraken die burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld) heeft gedaan over schrijver Felix Timmermans. Zij noemde het "geen item" dat op 5 juli zijn 125ste verjaardag zonder enige viering voorbijging. "Felix Timmermans is een van de culturele iconen van de stad", zegt gemeenteraadslid Frank Boogaerts (N-VA). "Hij is hét uithangbord van onze Pallieterstad. Het getuigt van een gebrek aan respect dat het schepencollege de 125ste verjaardag van de Fé naast zich neerlegt." Vanderpoorten wijst de kritiek van de hand: "Een honderdste, een honderdvijftigste en een tweehonderdste verjaardag laten we zeker niet voorbijgaan."

Vrijdag

De Brusselse schepen Bertin Mampaka (cdH) ontkent op de meest formele wijze dat hij een medicijnman zou hebben ingehuurd om boze geesten te verjagen uit zijn kantoor in het stadhuis, zoals enkele Franstalige kranten berichtten. In een persbericht gaat de schepen niet echt in op de aanklacht op zich, maar zegt hij zich "erover te verwonderen dat de media zich in volle Belgische politieke crisis interesseren voor mijn bureau". Hij zegt ook te betreuren dat hij het mikpunt is van "recurente aanvallen die racistische uitlatingen banaliseren". Mampaka beëindigt zijn statement met een parafrasering van Martin Luther King: "Wat mij het meest ergert, is niet de middelmatigheid van dit soort artikels, maar de onverschilligheid van de goeden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234