Dinsdag 26/01/2021

Onverwijld

Maandag

Zeventien leden van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) hebben in Diksmuide de IJzertoren bezet uit protest tegen het omdopen van de toren tot 'Memoriaal voor Vlaamse Ontvoogding en Vrede'. Conservator Peter Verplancke van het IJzertorenmuseum vindt de actie "een beetje vreemd", want de naamswijziging dateert al van 1986. De enige wijziging sindsdien is het toevoegsel 'en vrede'. De actievoerders beklemtonen dat ze niet protesteren tegen vrede, maar voor de naam IJzertoren. "Niemand gebruikt de nieuwe naam", aldus preses Jonas Naeyaert van het KVHV. "Het was pure provocatie om die naam uit te breiden. Deze actie was ook bedoeld als protest tegen de recente uitlatingen van het IJzerbedevaartcomité dat de Vlaamse strijd gestreden zou zijn."

Dinsdag

In Drogenbos, bij Brussel, moet een containerpark zigeuners ontmoedigen, zo kondigt burgemeester Alexis Calmeyn aan. Er strijken af en toe woonwagenbewoners neer aan de industriezone Dorent. Overlast hebben die nog niet veroorzaakt. Dat kan ook moeilijk, want rondom de industriezone is nauwelijks bewoning. "We hebben met de politie al gezorgd voor de invoering van een parkeerverbod voor woonwagens", zegt Calmeyn. "Zo hebben we steeds een gegronde reden om de woonwagenbewoners te vragen het terrein te verlaten en staan we stevig in onze schoenen. Er zijn ook plannen om in de toekomst een containerpark te verwezenlijken op de plek waar ze zich vestigen. Zo is het probleem van de zigeuners definitief van de baan."

Woensdag

In de gemeentelijke lagere scholen van het Waalse Blégny krijgen de kinderen in de derde kleuterklas en het eerste leerjaar vanaf januari wekelijks twee uur Waals. "We doen dit binnen het kader van de taalkundige bewustwording", legt burgemeester Marc Bolland (PS) uit. "We willen dat de kinderen minder gecomplexeerd worden bij het aanleren van andere talen." De Franstalige onderwijsinspectie moet in principe nog groen licht geven, maar volgens de krantengroep Sud-Presse is men er helemaal wild van het idee en wordt nu al overwogen om het Waals in het hele Franstalige landsdeel op te nemen in de lessenprogramma's.

Donderdag

In Lier is burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld) in alle staten na het besluit van minister Geert Bourgeois (N-VA) om een toeristisch bord langs de autosnelweg E313 te verwijderen. "De borden wijzen de automobilisten op de nabijheid van toeristische attracties", zegt Vanderpoorten. "Maar op enkele plaatsen verdwijnen de borden volledig." Minister Bourgeois laat weten dat er nieuwe objectieve criteria zijn vastgelegd voor toeristische borden. Die stipuleren onder meer dat de toeristische attractie minstens zeven kilometer van de autosnelweg verwijderd moet zijn - wat in het geval van Lier niet zo is. "De stad Lier scoort ook te laag inzake het aantal toeristische overnachtingen en verblijfsinstellingen", aldus Bourgeois.

Vrijdag

Nu vormen ook al de antwoordapparaten bij de belastingdiensten in de faciliteitengemeenten rond Brussel voor communautaire koorts. Volgens cdH-Kamerlid Myriam Delacroix-Rollin, tevens burgemeester in het overwegend Franstalige Sint-Genius-Rode, is op het antwoordapparaat enkel Nederlands te horen, terwijl dat bij wet Nederlands en Frans zou moeten zijn. De burgemeester schreef op hoge poten een brief naar minister van Financiën Didier Reynders (MR). Hij geeft haar gelijk en kondigt aan de nodige maatregelen te zullen nemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234