Donderdag 12/12/2019

Onverwachte ontmoetingen als levenstaak

Strip

door geert de weyer

Lijf om Lijf HHHHI

Mardon Dupuis (Collectie Vrije Vlucht)

Wie Grégory Mardon was tot vier jaar geleden actief als animatietekenaar ('Papyrus') en debuteerde met Vagues à l'âme (Humanoïdes Associés). Lijf om Lijf is zijn derde en eerste naar het Nederlands vertaalde album. Wat Ontmoetingen en gebeurtenissen laten elkaar na een innige handdruk niet meer los, doen levens ingrijpend veranderen en slagen erin vastgeroeste attitudes om te buigen. Lijf Om Lijf laat onverwachte ontmoetingen zien tussen mensen wier verleden (en mogelijk toekomst) op elkaar lijken te zijn afgestemd. Ons oordeel Onverwachte gebeurtenissen leiden tot onverwachte wendingen in ons aller leven, zo stelt auteur Mardon in deze Lijf Om Lijf. Saaie en ordinaire levens kunnen alzo een een gigantische boost krijgen, terwijl extravangante levens kunnen imploderen en richting marginaliteit durven induiken. Voor het doordeweekse personage Jean-Pierre Martin is niets meer hetzelfde wanneer hij op een dag een mooie, oudere vrouw tegen het lijf loopt. De jonge Agnes rebelleert dan weer tegen haar ouders, leent zich even voor een frauduleuze zaak en wordt met zichzelf geconfronteerd wanneer ze een zekere Cyril ontmoet. Agnes' moeder probeert de littekens in haar eigen leven vooral niet door een psycholoog of therapeut maar wel door een plastisch chirurg te laten wegwerken. Zij beroept zich erop het leven vanaf de buitenkant aan te pakken ("Ik zou er graag uitzien als mijn dochters"). Dat haar verminkte binnenkant schreeuwt om aandacht beseft ze pas na een onverwachte ontmoeting met Jean-Pierre, de vleesgeworden middelmaat, die hunkert naar het extravangante en zich in die zin met een bijna zichtbaar genoegen in elkaar laat kloppen door een bende straatschoffies. En zo draagt ieder personage zijn steentje bij in het (verwarde) leven van een ander...

Bij momenten komt hier de sfeer van de sublieme tv-serie Six Feet Under naar boven, net als die van de stripreeks 'Meneer Johan' overigens, waarin verschillende personages (of gebeurtenissen) elkaar kruisen en beïnvloeden. Misschien heeft de samenwerking van Mardon met 'Meneer Johan'-auteur Berberian (voor Cycloman, Mardons tweede album) vruchten afgeworpen. Zelfs de tekenstijl, de regievoering en het droge cynisme lijkt op momenten geïnspireerd te zijn op die laatste reeks. Hoe dan ook, de lezers kunnen er maar gelukkig mee zijn. Mardon wist een excellente strip af te leveren waarbij hij niets anders heeft gedaan dan in te zoomen op een Frans straatbeeld, er enkele karakters uit te plukken en ze samen te brengen. We zien het vaak niet, maar dit soort taferelen gaat dagelijke bijna onzichtbaar aan ons voorbij. Lijf om Lijf maakt het even zichtbaar. Het leven, zo lijkt Mardon te poneren, is de dagelijkse feedback van de ons omringende (onbekende) karakters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234