Dinsdag 28/03/2023

NieuwsEthiopië

Onverwacht vredesakkoord tussen Ethiopië en de Tigrese rebellen

De vredesonderhandelingen werden geleid door de voormalige Keniaanse president Uhuru Kenyatta (midden).  Beeld REUTERS
De vredesonderhandelingen werden geleid door de voormalige Keniaanse president Uhuru Kenyatta (midden).Beeld REUTERS

De Ethiopische regering en het Tigrese Volksbevrijdingsfront (TPLF) hebben woensdag toegezegd een einde te maken aan de meer dan twee jaar durende burgeroorlog. Daarmee lijkt er eindelijk vrede in het verschiet voor de Tigrese bevolking, die door het conflict zwaar in de verdrukking is geraakt.

Carlijn van Esch

“De twee partijen in het Ethiopische conflict zijn formeel akkoord gegaan om de vijandelijkheden te staken”, maakte de voormalige Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo woensdagmiddag bekend. Het akkoord is het resultaat van de laatste ronde onderhandelingen in Zuid-Afrika, waarbij de Afrikaanse Unie als bemiddelaar optrad.

Na een eerdere wankele wapenstilstand, die afgelopen augustus werd verbroken, gaat het ditmaal volgens de bemiddelaars om een “permanente” vrede. Wel waarschuwde Obasanjo dat “dit moment niet het einde van het vredesproces, maar het begin” is. Obasanjo leidt al meer dan een jaar de onderhandelingen tussen de strijdende partijen, die bijzonder moeizaam verliepen tot de plotse diplomatieke doorbraak van woensdag.

Er bestonden al langer spanningen tussen de Ethiopische regering en de TPLF, die tot 2018 de landelijke politiek domineerde. Premier Abiy Ahmed besloot in november 2020 troepen naar de noordelijke regio te sturen omdat de TPLF volgens hem de federale regering ondermijnde. Sindsdien zijn het regeringsleger en het rebellenleger verwikkeld in een brute oorlog, die het leven van de zes miljoen inwoners van Tigray op zijn kop zette.

Humanitaire ramp

Beide partijen maakten zich op grote schaal schuldig aan moord, plundering en verkrachting. Naar schatting zijn honderdduizenden mensen gedood en sloegen miljoenen anderen op de vlucht. Het land kampt daarnaast met een enorme droogte, terwijl de Ethiopische regering Tigray grotendeels heeft afgesloten van noodhulp. Volgens de VN speelt zich in de regio een verschrikkelijke humanitaire ramp af en dreigt hongersnood voor miljoenen mensen.

De internationale gemeenschap dringt al langer aan op een duurzame vrede, maar onderhandelingen kwamen vanwege wederzijds wantrouwen nauwelijks van de grond. De TPLF en de regering konden het al niet eens worden over wie de besprekingen zouden moeten leiden. Uiteindelijk slaagde de Afrikaanse Unie er vorige week in om delegaties van beide partijen in Pretoria om tafel te krijgen voor de eerste echte vredesonderhandelingen.

De afgelopen maanden leek het conflict alleen maar verder te escaleren door de inmenging van troepen uit buurland Eritrea. Met hulp van het Eritrese leger wist Ethiopië verschillende plaatsen in Tigray in te nemen, waarmee het een opmars maakte richting de regionale hoofdstad Mekelle. Gevreesd werd dat dat het militaire succes de onderhandelingen zou bemoeilijken, omdat de regering misschien zou aandringen op een volledige overgave van de TPLF, een eis waarmee de rebellen nooit akkoord zouden gaan.

De vredesonderhandelingen zijn gefaciliteerd door de Zuid-Afrikaanse overheid en worden geleid door Uhuru Kenyatta, tot voor kort president van Kenia, Phumzile Mlambo-Ngcuka, de voormalige vice-president van Zuid-Afrika en Olusegun Obasanjo. Het Amerikaanse leger hielp ook een handje door de vertegenwoordiging van de TPLF per vliegtuig uit het oorlogsgebied op te halen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234