Maandag 23/11/2020

Aanslagen Brussel

'Onvermijdelijk' en 'geen toeval': buitenlandse media zijn kritisch voor ons land

Beeld EPA

Uit het buitenland is naast steunbetuigingen ook harde kritiek te horen. "Een weifelende overheid", "het epicentrum van jihadisme": analisten hakken hard in op het beleid in ons land. De aanslagen in Brussel zijn dus nauwelijks een verrassing, klinkt het.

Nadat bleek dat de daders van de aanslagen in Parijs in november hun plannen hadden beraamd in Brussel en Molenbeek, was ons land al de kop van jut in de buitenlandse media. De aanslagen in Zaventem en de Brusselse metro, amper vier dagen nadat België dat gezichtsverlies had goedgemaakt met de arrestatie van Salah Abdeslam, leidden opnieuw tot harde kritiek van buitenlandse analisten.

"Tot nu toe was België meer een broedplaats van jihadisme dan het doelwit van willekeurig, zelfgekweekt terrorisme", schrijft de Britse krant The Independent. Zelfs "de aanslag op het Joods Museum in mei 2014, waarin vier mensen stierven, was eerder antisemitisch dan anti-Belgisch."

Daar is nu verandering in gekomen. "Brussel is één van de epicentra - of misschien wel hét epicentrum - van jihadisme in Europa." Dat Abdelhamid Abaaoud en Salah Abdeslam, de daders van Parijs, opgroeiden in België bewees dat al. Dat de hoofdstad van België en van Europa - want de aanval op Zaventem en Maalbeek wordt in de eerste plaats gelezen als een aanval op Europa - nu een direct doelwit is geworden, bevestigt dat alleen maar.

Zowel The Independent als de collega's van The Guardian wijzen naar een "grote en slecht geïntegreerde moslimminderheid, de beschikbaarheid van wapens en een sterk ontwikkeld communicatie- en transportnetwerk doorheen het land." Dat België, relatief gezien, het hoogste aantal geradicaliseerde Syriëstrijders telt, wordt overal prominent benadrukt. CNN wijst er ook op dat België een geschiedkundige link heeft met moslimextremisme - de nieuwssite verwijst naar Malika El-Aroud, die in het begin van de eeuw strijders rekruteerde voor de jihad in Afghanistan en Pakistan - en dat zulke ronselaars een dankbaar publiek hebben gevonden in vervreemde moslimjongeren uit de tweede en derde generatie.

Politieke instabiliteit

Maar ook de politeke problematiek van ons land wordt als een (indirecte) oorzaak gezien. "De vervreemding van jonge moslims wordt in de hand gewerkt door de verdeelde identiteit, omdat de Vlaamse en Waalse gemeenschappen de afgelopen jaren verder uit elkaar zijn gegroeid", klinkt het. Of: "Een land dat zichzelf als uiterst internationaal beschouwt, is buitengewoon veel bezig met dorpspolitiek."

En dat heeft volgens The Independent ook de overheid lamgelegd. "Georganiseerde chaos": met dat citaat van Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) wordt de communicatie tussen de Belgische veiligheidsdiensten en politieorganen omschreven. "Een weifelende overheid van een land dat gevoelig is voor politieke instabiliteit, communiceert op tegenstrijdige manieren over de veiligheidssituatie", vult The Guardian aan. De veiligheidsdiensten zouden dan weer te weinig mensen en middelen hebben om preventief in te grijpen.

Dat de overheid tekortschiet, blijkt uit de doelwitten die de terroristen hebben gekozen, schrijft de Spaanse krant El País: de luchthaven van Zaventem en de Europese wijk rond het Schumanplein zijn de best bewaakte knooppunten sinds de aanslagen in Parijs. "Dat de aanvallen net hier plaatsvinden, moet een alarm zijn voor de Belgische autoriteiten en veiligheidsdiensten."

De aanslagen in Brussel zijn dus niet echt verrassend, besluiten de media, en waren voor sommigen zelfs 'onvermijdelijk'. "De Belgische overheid zal het moeilijk hebben om zich van het - terechte of onterechte - stigma te verlossen dat ze sinds de aanslagen in Parijs met zich meedragen", menen de Spanjaarden. "Namelijk dat de Belgische hoofdstad een wieg van het jihadisme is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234