Vrijdag 31/03/2023

NieuwsOpenbaar vervoer

Onveilig gevoel op de trein? Stuur dan een sms naar de NMBS

De NMBS werkt aan een stil meldingssysteem om de veiligheid op treinen beter te kunnen garanderen. Beeld Klaas De Scheirder
De NMBS werkt aan een stil meldingssysteem om de veiligheid op treinen beter te kunnen garanderen.Beeld Klaas De Scheirder

Treinreizigers die zich onveilig voelen kunnen vanaf 2023 via een eenvoudige sms de hulp inroepen van het permanentiecentrum van de NMBS. Dat is nodig, want met liefst 4.787 gevallen van agressie in 2021 tegen het personeel op het openbaar vervoer stijgt ook het onveiligheidsgevoel bij de treinpassagiers.

Lorenzo Terrière

Bij de NMBS gaat het in vier op de tien gevallen over fysiek geweld (slagen en verwondingen) en in zes op de tien gevallen over verbale agressie (met bedreigingen en beledigingen). Om de treinreizigers beter te beschermen werkt de NMBS daarom aan een ‘stil meldingsysteem’ voor passagiers die zich onveilig voelen. Zij kunnen binnenkort een sms verzenden naar het ­permanente veiligheidscentrum van de treinmaatschappij.

Dat is een handiger systeem dan het huidige: nu moet je nog naar een 0800-nummer bellen vanuit de treinwagon.

Federaal minister van mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) belooft ook extra aanwervingen bij Securail, de beveilingsdienst van onze spoorwegen. In 2023 wil men zeventig extra agenten aanwerven om op een totaal van 605 uit te komen.

Ook het treinpersoneel wordt in de toekomst beter beschermd, zegt de minister. De straffen voor geweldplegingen tegen treinbestuurders en -begeleiders worden fors opgetrokken in het nieuwe Strafwetboek, dat op 28 oktober door de ministerraad werd goedgekeurd.

Voor gewelddaden die leiden tot arbeidsongeschiktheid bij het slachtoffer staat momenteel een gevangenisstraf van 2 maanden tot 2 jaar. Dat wordt verhoogd naar 3 à 5 jaar in de toekomst.

Die hogere straffen zijn wel nog niet voor morgen: wellicht kan het nieuwe Strafwetboek pas vanaf 2025 in voege treden. Gilkinet wijst er niettemin op dat dit meer dan enkel een symbolische stap vooruit is: “Dit zal de werkomstandigheden van het treinpersoneel gevoelig verbeteren”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234