Zondag 20/06/2021

'Ontwikkelingssamenwerking mag geen troostprijs zijn'

Het verlanglijstje van 11.11.11-voorzitster Mieke Molemans voor formateur Guy Verhofstadt (VLD) is kort maar krachtig: een minister in plaats van een staatssecretaris die de politieke verantwoordelijkheid krijgt om een budgettair groeipad uit te tekenen naar 0,7 procent van het bnp.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Elders in deze krant leest u een vacature vanwege 11.11.11 voor 'een minister (v/m) voor Ontwikkelingssamenwerking'. De vacaturestunt bouwt voort op een rondvraag van 11.11.11 bij politici vóór de verkiezingen. Daaruit bleek dat politici van CD&V, SP.A-Spirit en Agalev maar ook Guy Verhofstadt (VLD) gewonnen zijn voor een volwaardig ministerambt voor Ontwikkelingssamenwerking. Het verschil met een staatssecretariaat is meer dan een kwestie van titulatuur, legt Mieke Molemans van 11.11.11 uit.

Mieke Molemans: "Een goede minister van Ontwikkelingssamenwerking beschikt het liefst over een eigen visie op de Noord-Zuidverhouding en heeft daarnaast ook de capaciteiten om die visie politiek te vertalen. Het is een kwestie van politiek gewicht. Een staatssecretaris kan in het beste geval zijn eigen budget naar behoren beheren, maar de zaak van Ontwikkelingssamenwerking zou ook beter moeten worden verdedigd bij de verdediging van Europese of internationale conferenties. Daarvoor heb je een volwaardige minister nodig. De voortdurende bevoegdheidsstrijd tussen Eddy Boutmans (Agalev, Ontwikkelingssamenwerking) en Louis Michel (MR, Buitenlandse Zaken) in de vorige regering is het bewijs van de noodzaak van een volwaardig ministerschap."

Dat Eddy Boutmans als staatssecretaris zijn beleid onvoldoende politiek verkocht kreeg, is de hoofdreden van uw kritische houding tegenover hem?

"Boutmans was het prototype van de staatssecretaris als cavalier seul. Hij was zelf wel doordrongen van de juiste visie maar hij werd nauwelijks ernstig genomen door zijn collega's. Dat kan ook gewoon niet anders in die ondergeschikte positie."

Agalev is door het eigen middenveld zwaar aangepakt voor de verkiezingen. Voelt u zich mee verantwoordelijk voor de groene verkiezingsnederlaag?

"Alle staatssecretarissen voor Boutmans vonden ook dat wij hen te zwaar aangepakt hebben. Wij hebben dus geen last van ons geweten. Dat Boutmans in zijn visie erg dicht bij ons stond, hebben we altijd geapprecieerd. Ook de gevoelige budgetstijging is positief. Het probleem is dat je ook op de andere domeinen moet kunnen wegen om iets structureels te kunnen veranderen. Wie spreekt over schuldkwijtschelding, moet bijvoorbeeld een impact hebben op Financiën. Dat lukt niet met een staatssecretaris. Al twintig jaar vragen we een volwaardige minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Met de toezegging van Guy Verhofstadt rekenen we erop dat het er nu eindelijk van komt."

Bert Anciaux (Spirit) loopt zich al warm als kandidaat-minister. Gezien uw aanvaringen uit het verleden is dat uw ergste nachtmerrie?

"Dat hij zich na onze confrontaties nog kandidaat durft stellen, pleit voor zijn moed (lacht uitbundig). Onze grootste vrees is dat Bert Anciaux minister wordt om vervolgens Ontwikkelingssamenwerking uit te kleden. Wij willen absoluut vermijden dat men ons een minister geeft die vervolgens Ontwikkelingssamenwerking meeneemt naar het regionale niveau. De 'horizontale' aanpak die Anciaux destijds als Vlaams minister betrachtte, klinkt mooi, maar werkt niet. De andere ministers zijn gewoon niet geïnteresseerd, en dus blijf je steken in een ouderwets soort projectwerking.

"Dat Spirit Ontwikkelingssamenwerking mag hebben, is overigens nog lang niet uitgemaakt. Ook de PS aast op die post. Met Pierre Galand (ex-voorzitter van het CCND, de Franstalige pendant van 11.11.11) als verruimer hebben ze de geknipte kandidaat-minister en Elio Di Rupo zelf wil zijn partij graag op die progressieve flank profileren."

Is de internationale gevoeligheid van Guy Verhofstadt oprecht volgens u?

"Het is al positief dat een formateur aandacht heeft voor die internationale dimensie. Op onze concrete vragen voor een volwaardig ministerschap en voor een groeipad naar 0,7 procent van het bnp heeft Verhofstadt voor de verkiezingen positief geantwoord. Wij willen nu de daad bij het woord gevoegd zien."

Hoe staat u tegenover zijn voorstel om weer Belgische troepen naar de ex-kolonies te sturen?

"Het is goed dat dit debat weer geopend wordt. De menselijke tragedie die zich in Centraal-Afrika blijft afspelen vraagt om een verregaand engagement, ook van België. Een militaire interventie kan daarbij een noodzaak zijn, alleen moet die dan wel ingekapseld worden in een VN-verband en niet in een Europese constructie. België moet vanwege zijn koloniale verleden behoedzaam blijven in zijn optreden in de regio. Maar dat mag geen excuus blijven om niets te doen en toe te kijken op de oorlogsgruwel. Met militair ingrijpen alleen kom je er evenwel niet. Over het wegwerken van de oorzaken, de armoede en de exploitatie van de grondstoffen, horen we Verhofstadt niet. Onze humanitaire bekommernis mag dit keer niet eindigen waar het economische belang begint."

'Onze grootste vrees is dat Bert Anciaux minister wordt om vervolgens departement uit te kleden'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234