Maandag 16/05/2022

Ontwikkelingslanden krijgen 2 miljard dollar om verlies biodiversiteit tegen te gaan

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

In Nagoya is het ministeriële luik van de VN-top rond biodiversiteit gestart. Gastland Japan beloofde de ontwikkelingslanden daarbij meteen 2 miljard dollar om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. Het geld zal - gespreid over drie jaar - gebruikt worden voor ondersteuning aan de nationale acties van ontwikkelingslanden in hun strijd voor het behoud van lokale biodiversiteit.

Geen Europees geld
Financiering vormt een van de grote knelpunten op de biodiversiteitstop in Nagoya. Met de Japanse belofte zijn alle blikken nu gericht op de EU, maar die bevestigde vandaag al opnieuw dat een grote som cash er niet zal komen. "We zijn niet naar hier afgezakt met het idee dat het om een fondsentop ging", benadrukte de Europese topambtenaar Karl Falkenberg aan de pers.

Enkele weken geleden al kwamen de 27 EU-lidstaten overeen om in Nagoya geen bijkomend geld op tafel te leggen. Tegen de achtergrond van de financiële crisis kijkt de Europese Unie momenteel vooral naar de private sector voor een bijdrage. "Via innovatieve financieringsvormen willen we bedrijven laten bijdragen voor de vele voordelen die ze halen uit fauna en flora", verduidelijkte Falkenberg nog.

Continue steun
De Europese Unie maakt wel 1 miljoen euro vrij om de ontwikkelingslanden bij te staan in de uitbouw van beschermde natuurgebieden. Falkenberg erkent dat het gaat om een beperkt bedrag, maar benadrukt dat het deel uitmaakt van de veel grotere Europese inspanningen inzake biodiversiteit. "Er gebeurt al veel. Sinds 2002 voorzien de EU en de 27 lidstaten samen 1 miljard euro per jaar voor zeer concrete projecten rond biodiversiteit", benadrukte Falkenberg. De bijkomende schijf van 1 miljoen euro voor beschermde gebieden past binnen die continue steun.

Het geld is bedoeld voor de minst ontwikkelde landen en kleine eilandengroepen, die er maar moeilijk in slagen natuurgebieden af te bakenen en doeltreffend te beschermen. Dat is nefast voor de bedreigde plant- en diersoorten, maar zeker ook voor de bevolking die er voor een groot deel afhankelijk is van de natuur.

Problematisch
De uitbreiding van het percentage beschermde gebieden vormt een belangrijk onderdeel van het nieuw Strategisch Plan dat in Nagoya het licht moet zien. Voordeel is dat het om een makkelijk te controleren afspraak gaat.

Toch stipt WWF beschermde gebieden momenteel aan als één van de meest problematische knelpunten in de onderhandelingen, verduidelijkt Sabien Leemans van de ngo. Met name op vlak van definiëring en afbakening zou nog te veel speelruimte overblijven. (belga/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234