Woensdag 02/12/2020

Ontwikkelingsgeld vloeit weg naar Defensie

11.11.11: 'Armoedebestrijding dreigt verdrongen te worden als hoofddoelstelling van ontwikkelingssamenwerking'

Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal / Liesbeth Van Impe

De Vlaamse Noord-Zuidkoepel 11.11.11 zegt dat het Belgische ontwikkelingsbudget te traag naar de 0,7-norm evolueert en waarschuwt voor het wegvloeien van hulpgeld naar Defensie.

Volgens 11.11.11 zet de huidige minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker (MR) een aantal zorgwekkende trends voort van zijn voorganger Marc Verwilghen (VLD). Zo wordt ontwikkelingsgeld steeds meer gebruikt voor de financiering van Belgische vredesoperaties in het buitenland. Jaarlijks gaat er 6,9 miljoen euro ontwikkelingsgeld naar de Monuc-vredesmissie in Kongo. "Wij zeggen niet dat die vredesmissie geen bijdrage levert tot het vredesproces in Kongo", zegt Soumaya Zaougui van de 11.11.11-studiedienst. "Maar we vinden dat die operaties betaald moeten worden door Defensie en niet door Ontwikkelingssamenwerking. We weten namelijk niet waarvoor het Belgische leger dat geld precies gebruikt. Minister De Decker geeft geen enkele garantie dat hij de controle behoudt over dat geld."

Bovendien maakt 11.11.11 zich zorgen over een nieuwe evolutie binnen de ontwikkelingssector waarbij steeds meer aandacht gaat naar veiligheid en terrorismebestrijding. "De Decker is een van de grote voorstanders van het idee om bepaalde uitgaven voor terrorismebestrijding bij ontwikkelingssamenwerking onder te brengen. Een ander voorbeeld van die nieuwe trend is dat hulpmiddelen gebruikt worden voor een project van Binnenlandse Zaken met betrekking tot migratie. Armoedebestrijding dreigt verdrongen te worden als hoofddoelstelling van ontwikkelings- samenwerking door heel andere bekommernissen."

Ook het feit dat De Decker voorstander is van de privatisering van ontwikkelingshulp doet bij 11.11.11 wenkbrauwen fronsen. "Op zich vinden wij dat niet verkeerd, op voorwaarde dat het principe van de ongebonden hulp maar gerespecteerd blijft (de voorwaarde dat ontwikkelingsprojecten enkel uitgevoerd kunnen worden door Belgische bedrijven, KoV). Probleem is dat de minister zich hierover in zijn beleidsnota niet uitspreekt en evenmin zegt hoe hij privé-ondernemingen precies wil betrekken bij ontwikkelingssamenwerking."

Meer algemeen vreest de Vlaamse Noord-Zuidkoepel dat de Belgische regering haar belofte om in 2010 O,7 procent van het BNP aan ontwikkelingssamenwerking uit te geven, niet zal respecteren. Daarvoor stijgt het budget veel te traag. Soumaya Zaougui: "Ten eerste heeft de verschuiving van ontwikkelingsgeld naar posten als Defensie en Binnenlandse Zaken tot gevolg dat een groei van het ontwikkelingsbudget nooit zuiver kan zijn. Maar zelfs als je met dat fenomeen geen rekening houdt, gaat het budget er niet op vooruit. In 2004 werd het budget begroot tot een bedrag van 767,7 miljoen euro, in 2005 bedraagt het budget 800,9 miljoen euro. Zowel in 2004 als in 2005 komt dat neer op een aandeel van 0,45 procent van het BNP. We zijn met andere woorden nog mijlenver verwijderd van de 0,7-norm die in de programmawet werd vastgelegd. Het klopt dat we nog vijf jaar hebben om die norm te halen, maar omdat we momenteel amper vooruitgaan dreigen we een achterstand op te lopen die we nooit meer zullen inhalen."

Ook in de senaatscommissie Buitenlandse Betrekkingen en Landsverdediging moest minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) antwoorden op de vraag waarom er geld van Ontwikkelingssamenwerking gebruikt wordt voor de vredesmissie in Kongo. Volgens De Gucht volstaat het budget conflictpreventie niet om aan alle vragen te voldoen en passen dergelijke missies wel in een brede visie op ontwikkelingssamenwerking. "Bovendien blijft een deel van het budget voor ontwikkelingssamenwerking ongebruikt. Dus waarom zouden we het dan niet nuttig besteden?", antwoordde hij PS-senator Pierre Galand.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234