Vrijdag 28/01/2022

'Ontwijk die giftige makelaars'

Op 10 januari kwam Junior Malanda (19) om het leven. Na vier maanden rouwen spreekt vader Bernard Malanda voor het eerst. Over hoe het rotte voetbalmilieu, een overdosis geld en foute makelaars zijn zoon naar de afgrond hebben geduwd. 'Hij was niet klaar voor het grote geld.'

De voetbalwereld is verrot." Bernard Malanda herhaalt het verschillende keren tijdens zijn interview aan de podcast Carrément Steph, het voetbalplatform van radiostem en voetbalkenner Stéphane Pauwels. Door die rotte wereld is hij zijn zoon verloren. Junior, belofte-international en aanstormend talent bij de Duitse topclub Wolfsburg, verongelukte op 10 januari bij een autocrash op de Duitse autostrade.

De shock was enorm, het verdriet onmeetbaar. Maar vier maanden na het ongeluk vindt vader Malanda de tijd rijp om zijn versie van de feiten weer te geven. De oorzaak van Juniors dood ligt veel dieper dan enkel een te scherpe bocht op een natte autostrade.

"De Duitse pers schreef uitgebreid over hoe Junior gestorven is. In mijn auto, terwijl hij geen riem aan had. Maar dat is slechts een klein deel van het verhaal. De hele waarheid is niet gekend. Namelijk dat ik mijn zoon op dat moment al zes maanden lang niet meer gezien had. Hoe dat kwam? Door makelaars die zich gemoeid hadden met het privéleven van mijn zoon. Ze wilden hem doen vervreemden van zijn familie. Ze gaven hem foute informatie en zadelden hem op met allerlei beloftes. Dat hij nog meer geld kon verdienen, bijvoorbeeld."

Discotheek

En daar kon Junior op zijn 19de niet mee om, zo bleek. "Hij had moeite om zijn geld te beheren. Zo was hij constant zijn vrienden aan het 'helpen'", zucht Bernard Malanda. "Hij kocht vliegtuigtickets voor hen, zodat ze naar Turkije, Engeland of Spanje konden gaan op zijn kosten. Junior was nog niet klaar voor zoveel geld. Achteraf gezien was het zelfs een goede zaak dat hij bij Zulte Waregem nog niet goed betaald werd. Maar daarna heeft hij op korte tijd veel te veel geld gekregen. Ik zeg nu: laat dat uit bij zo'n jonge speler. Mijn ervaring leert dat zoiets alleen maar slechte gevolgen kan hebben."

Vader Malanda moet even slikken. Want ook hij heeft Junior niet kunnen bijsturen wanneer het nodig was. Hij geeft toe dat hij de grip op zijn zoon verloren was sinds de transfer naar Wolfsburg. "Al op je 19de in de ploeg van een Bundesliga-elftal staan, dat is niet iedereen gegeven. Daar komt heel wat aandacht bij kijken. Geld ook. Maar daarnaast wou hij, zoals alle kinderen van zijn leeftijd, ook wat vrijheid hebben. Ik stond erop dat hij verder zou studeren, dat hij ook naar de universiteit zou gaan. Voor de eerste keer in mijn leven en tot mijn verbazing zei hij: 'Neen. Ik doe niet meer verder.' Ik vroeg hem nog hoe hij zou leren om te gaan met zoveel geld, als hij niet verder zou studeren, maar ik kon hem niet meer overtuigen."

Een poosje na dat bewuste gesprek met zijn zoon werd Bernard Malanda onwel. Hij kreeg iets dat leek op een herseninfarct, zo zei zijn dokter. En dus trok hij naar zijn thuisland Congo. "Om tot rust te komen. Als ik er iemand wou bezoeken, moest ik vier, vijf uur rijden. Maar ondertussen bleef Junior wel in Duitsland. Voordien ging hij nooit uit, maar plots begon hij naar clubs te gaan. En dan kwam opeens het bericht dat hij was gestorven. Dat is intussen vier maanden geleden. Het gaat beter met mij dan in het begin, maar dezelfde vragen keren altijd terug in mijn hoofd: Waarom Junior? Waarom hij?"

Stichting Junior Malanda

Bernard Malanda zegt het met ingehouden woede. Hij neemt het ze kwalijk, de aasgieren die rond jonge voetballers hangen. Makelaars met dollartekens in de ogen, die alleen uit zijn op snel geldgewin. Daarom ook dat de Congolees zich na de dood van zijn zoon wil inspannen om te voorkomen dat andere jonge voetballers hetzelfde lot zullen ondergaan. "Ik ga een fonds oprichten, de Stichting Junior Malanda. Daarmee wil ik andere ouders, families of spelers helpen die het moeilijk hebben. Ik ga ook een boek schrijven om andere mensen de kans te geven om te lezen en te begrijpen wat er fout kan lopen."

Ondertussen wordt Bernard Malanda druk gesolliciteerd. Ouders van jonge voetballers die voor de poort van een profcarrière staan, vragen hem bijna dagelijks om raad. Het devies: omring je met makelaars die je kan vertrouwen. "Ontwijk giftige makelaars die niet aan de toekomst van de speler denken en alleen aan hun eigen portefeuille. Ik heb alles gedaan voor mijn zoon. Daarom begrijp ik niet waarom dat soort mensen levens mogen blijven verwoesten. Ik wil anderen waarschuwen. Het is hoog tijd dat de jonge Belgische talenten de goede richting inslaan. Zich niet laten afleiden door alcohol of slechte vrienden. Niet laten gebeuren wat mijn zoon is overkomen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234