Donderdag 26/11/2020

Willebroek

Ontvoering verzinnen kan duur excuus zijn

Beeld BELGA

Bang als ze was dat haar ouders in een colère zouden ontsteken omdat ze te laat thuiskwam van school, verzon de 14-jarige Loreine uit Willebroek begin vorige week een horrorverhaal. Dat ze werd gekidnapt en uit de klauwen van haar ontvoerder was ontsnapt. Pas na tien dagen biechtte het meisje aan de politie op dat ze niet langer naar een kinderlokker hoefden te zoeken.

Dat ze nu pas om twintig over zes thuiskwam van school in plaats van om halfvijf zoals gewoonlijk zou haar niet in dank worden afgenomen thuis, zo vermoedde de 14-jarige Loreine vorige week maandag. En dus verzon ze een verhaal. Niet 'ik had mijn bus gemist' of 'de ketting van mijn fiets lag eraf', maar een relaas waarvan elke ouder in het post-Dutroux-tijdperk van gruwelt. Dat ze was ontvoerd door een 40-jarige man in een zwarte bestelwagen.

Vier kilometer lang had ze met een zak over haar hoofd in het busje gezeten, maar haar grote geluk was geweest dat de kidnapper zich had vastgereden in een file aan de brug van Willebroek. En toen was ze ontsnapt.

De agenten van politiezone Mechelen-Willebroek gingen massaal op zoek naar een Vlaams sprekende veertiger met dreadlocks in een paardenstaart, een klein sikje die op het moment van de feiten een lichte jeans en wit T-shirt droeg en rondliep op groene All Stars.

Tien dagen lang patrouilleerden politieploegen in burger op zoek naar een kinderlokker. Aan schoolpoorten werd de wacht opgetrokken, ouders kregen brieven met daarin tips wat te doen. Er liepen heel wat tips binnen en er zijn mannen ondervraagd wier uiterlijk strookte met de robotfoto, maar er was geen doorbraak.

En er bleven vele vraagtekens. Hoe kon een meisje ondanks die zak over haar hoofd zo'n nauwkeurige beschrijving geven van de dader? Waarom liepen er de voorbije week geen getuigenissen binnen van mensen die een zwarte bestelwagen hadden gezien in de file waaruit een meisje uit paniek vluchtte? Voor de politie bleef het de hele tijd een dunne lijn om te bewandelen, want het zou vreselijk zijn wanneer een minderjarige ondanks vreselijke feiten het gevoel krijgt niet geloofd te worden.

Toch kwam er een nieuw verhoor gisteren en viel Loreine door de mand. "Ze verklaarde plots dat het was verzonnen omdat ze in paniek was door het laat thuiskomen", zegt Lieselotte Claessens van het parket.

Factuur

Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) van Willebroek is blij dat de zaak een goede afloop kent, maar staat ook stil bij al dat nutteloze politiewerk. "Dat meisje heeft een hele machinatie op gang gebracht. Dat heeft toch consequenties. De jeugdmagistraat zal nu proberen haar weer te herenigen met haar ouders. Tien dagen zo'n leugen volhouden, zal toch zijn sporen nalaten in zo'n gezin. Maar zodra dat is afgerond zullen wij met het politiecollege toch overwegen om de gemaakte kosten te verhalen."

► Volgens het meisje zag de dader er zo uit, maar hij blijkt dus niet te bestaan.Beeld RV

Een 'factuur' hebben ze nog niet opgemaakt in de politiezone Willebroek-Mechelen. Woordvoerder Dirk Van de Sande: "We hebben zeven extra ploegen op deze zaak gezet. Het zal toch neerkomen op een vijftien mensen die zich hier tien dagen lang mee hebben beziggehouden. Dat maakt 1.200 manuren."

Gerekend tegen het bruto-uurloon van 17 euro dat een agent met enkele jaren ervaring volgens het Secretariaat van de geïntegreerde politie (SSGPI) verdient, brengt dat de rekening al op 20.000 euro. Mocht het tot een zaak komen, dan is de kans weliswaar groot dat de ouders een beroep kunnen doen op hun familiale verzekering.

"Toch hoop ik op begrip voor het meisje", zegt kinderpsycholoog Koen Lowet. "Ze heeft zichzelf door die leugen hopeloos vastgereden en veel meer in nesten gebracht, maar vergeet niet dat ze nog maar veertien is. In de puberteit zijn onze hersenen nog niet in die mate volgroeid dat we de impact van zaken zoals 'mijn ouders gaan boos zijn' goed inschatten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234