Woensdag 22/01/2020

Ontvoering en ontroering in laagjes

l The Clearing Film HHH Extra's H

Genre Thriller Regie Pieter Jan Brugge Met Robert Redford, Helen Mirren, Willem Dafoe

WAT De succesvolle zakenman Wayne Hayes (rol van Robert Redford) wordt ontvoerd door ene Arnold Mack (rol van Willem Dafoe), die gefrustreerd blijkt door het feit dat de Amerikaanse Droom aan hem voorbij is gegaan. Enerzijds spitst het verhaal zich toe op de verhouding tussen beide mannen, die in een bos op weg zijn naar de plek waar Arnold zijn slachtoffer gevangen wil houden; anderzijds wordt getoond hoe echtgenote Eileen Hayes (rol van Helen Mirren) thuis ongerust en onzeker afwacht. Ze krijgt daar weliswaar de steun van haar twee volwassen kinderen, maar ze moet ook de aanwezigheid dulden van een speciaal FBI-team, dat de onderhandelingen over het losgeld wil volgen.

ONS OORDEEL The Clearing is het regiedebuut van de uit Nederland afkomstige Pieter Jan Brugge, die in Hollywood bekend werd als (co)producent van onder meer The Pelican Brief van Alan J. Pakula, Bulworth van en met Warren Beatty en vooral Heat en The Insider van Michael Mann. Voor deze laatste film kreeg Brugge trouwens een Oscar-nominatie als producent. Niet te verwonderen dus dat deze 'debutant' grote namen als Redford, Mirren en Dafoe wist te strikken en dat The Clearing niet zomaar een genrefilm is geworden. Dit is immers niet alleen een spannende kidnapthriller, maar ook een soort emotionele huwelijkskroniek én een ontroerend liefdesverhaal.

Opgelet! Spoiler! Wat de film ook intrigerend en dus ongewoon maakt, is het feit dat The Clearing geconstrueerd is via twee afzonderlijke, naast en door elkaar heen gemonteerde verhaallijnen, die evenwel niet hetzelfde chronologisch verloop kennen. Maar dat merkt de kijker pas na verloop van tijd. Regisseur Brugge over de titel: "In eerste instantie verwijst The Clearing naar een open plek in het bos. Maar de term impliceert natuurlijk ook een soort 'opheldering'. Het verhaal dat ze beleven, verschaft de personages een inzicht in hun eigen leven. Voor het echtpaar Wayne en Eileen situeert die opheldering zich eigenlijk in gescheiden verhaallijnen, die zich in verschillende tijdsperioden afspelen."

EXTRA'S Niet bijster veel. Alleen enkele trailers (van Robots, Hide and Seek en Sideways) en zes verwijderde scènes van The Clearing, met commentaar van regisseur Brugge, waarin hij bijvoorbeeld uitlegt waarom na testvisies besloten werd bepaalde flashbacks weg te snijden omdat ze blijkbaar te verwarrend werkten voor het publiek. (Jan T.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234