Maandag 30/01/2023

Ontvoeringszaak

Ontvoering 13-jarige jongen lijkt drie terreurnetwerken te verbinden

Khalid Bouloudo is de beruchtste verdachte die werd opgepakt in de ontvoeringszaak. Beeld BELGA
Khalid Bouloudo is de beruchtste verdachte die werd opgepakt in de ontvoeringszaak.Beeld BELGA

De verdachten die zijn aangehouden in het onderzoek naar de kidnapping van een dertienjarige jongen uit Genk, zijn te verbinden aan radicale islamitische milieus in ons land. Drie bekende maar verschillende netwerken van gewelddadige, radicale moslims lijken samen te komen in dit onderzoek. Wat is hun connectie?

Montasser Alde'emeh

De ‘bekendste’ verdachte is de Maaseikenaar van Marokkaanse afkomst Khalid Bouloudo. Die werd eerder gelinkt aan een Maaseiks-Brusselse cel met banden met Al Qaida en terreurcellen van de Marokkaanse terreurorganisatie Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM). Hij werd door Marokkaanse speurders in verband gebracht met de bloedige (zelfmoord)aanslagen in de kuststad Casablanca in 2003 (33 doden).

Een onbekende voor het gerecht is Bouloudo allerminst. Op 27 januari 2004 werd hij opgepakt in Nederland en belandde in de streng bewaakte gevangenis in Vught. Het Marokkaanse gerecht vroeg zijn uitlevering, maar zijn uitwijzing naar Marokko werd afgewezen wegens een gebrek aan bewijsmateriaal. Daarop vroeg het Brusselse gerecht zijn uitlevering en in augustus van 2004 werd hij naar een Belgische gevangenis overgebracht. Tijdens het Belgische GICM-proces in februari 2006 achtte de Brusselse correctionele rechtbank bewezen dat Boulodo’s cel deel uitmaakte van de GICM, de organisatie achter de bloedige aanslagen in Casablanca én Madrid (2004, 191 doden). Khalid Bouloudo kreeg vijf jaar wegens lidmaatschap van de groep, in beroep behield hij die straf. Volgens het Brusselse hof van beroep was hij gespecialiseerd in logistiek, geldoverdrachten en het helpen onderduiken van strijders.

In 2014 veroordeelde de correctionele rechter in Hasselt hem bij verstek tot twintig maanden effectieve gevangenisstraf voor een inbraak in de Gamma van Peer in 2011, en later werd hij opnieuw veroordeeld tot 20 maanden cel en 600 euro boete, met uitstel voor de helft van zijn celstraf en boete, nadat hij verzet had aangetekend tegen zijn verstekvonnis. In april 2018 veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank hem als kopstuk van de zogenaamde ‘Maaseikse filière’ tot 10 jaar cel voor ronselpraktijken voor de gewapende strijd in Syrië. Vorig jaar werd die straf omgezet van tien naar drie jaar met uitstel.

‘The Way of Life’

Drie andere verdachten uit het Antwerpse die zouden zijn opgepakt, worden dan weer gelinkt aan de uitgedoofde, weinig gestructureerde radicale beweging ‘The Way of Life’. Dat is een islamistisch ronselnetwerk dat zich zes jaar geleden organiseerde uit protest tegen de arrestatie van radicale moslims.

De beweging werd daarbij geïnspireerd door het gedachtegoed van het opgedoekte Sharia4Belgium, waarbij de groep onder andere op straat zowel moslims als niet-moslims naar hun benadering van de ‘ware’ islam vroegen. De leden probeerden moslims ertoe aan te zetten om niet te gaan stemmen tijdens de verkiezingen omdat dit zou ingaan tegen essentiële basisprincipes van de islam en gingen aan de gevangenis van Antwerpen betogen.

De organisatie zelf ontkende de opvolger te zijn van Sharia4Belgium en benadrukte dat ze bestaat uit een groep jongeren die enkel mensen bewust willen maken van hun geloof. Aanvankelijk werd de groep gezien als een Facebook-groep van familieleden van radicale jihadisten en hun aanhang. Door de eerdere ervaringen met Sharia4Belgium en nadat het duidelijk werd dat jongeren binnen de beweging werden aangespoord om naar Syrië te trekken voor de gewapende strijd, werd een onderzoek gestart wegens terroristische activiteiten. Activistische leden werden opgepakt, berecht en veroordeeld. De jihadistische vlam van deze radicale organisatie zonder echt leiderschap doofde daarmee snel weer uit.

Het is niet duidelijk of de drie verdachten van de ontvoering van de 13-jarige jongen kopstukken of drijvende krachten waren achter ‘The Way of Life’. In zijn hoogdagen telde die groep een veertigtal leden. Op het proces tegen ‘The Way of Life’ werden in februari 2017 zeven leden van de groep veroordeeld voor hun (poging tot) deelname aan de terreuractiviteiten van de terreurorganisatie Islamitische Staat. Daarbij kregen zes personen effectieve celstraffen tot vijf jaar. Onder hen was ook een broer van Hicham Chaïb, gevreesd IS-militant en voormalig Sharia4Belgium-kopstuk. Hij was het die in naam van de terreurorganisatie IS de aanslagen van 22 maart in ons land opeiste. Enkele maanden later besliste het hof van beroep in Antwerpen om de broer van het IS-kopstuk onder voorwaarden vrij te laten. Nochtans werd hij eerder beschouwd als de belangrijkste figuur binnen ‘The Way of Life’. Van Hicham Chaïb ontbreekt elk spoor.

Netwerk rond Al-Zarqawi

De familienaam van minstens een verdachte uit het Limburgse zou opduiken in nog een ander terrorismedossier. Dat draait dan weer rond het Brusselse netwerk dat in verband werd gebracht met de eerste westerse en Belgische zelfmoordterroriste Muriel Degauque uit Charleroi die zich in 2005 opblies toen ze een Amerikaans militair konvooi naderde in Irak. Daarbij liet enkel zij het leven, een Amerikaanse soldaat raakte lichtgewond. Muriel Degauque was een rekruut van een kamikazenetwerk dat gelieerd was aan jihadistenleider Abu Mus’ab Al-Zarqawi.

Hoe de verbindingen lopen tussen al deze radicale netwerken en waarom mensen met deze specifieke achtergronden een kind ontvoeren, is nu de centrale vraag in het Limburgse kidnappingsonderzoek. Diende het losgeld, waarvan zo’n 330.000 euro zou zijn uitbetaald, om nieuw terreurgeweld te financieren, of is de grens tussen jihadisme en banditisme nog dunner geworden? Het is aan de speurders om het uit te zoeken. De verdachten verschijnen vrijdag voor de raadkamer.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234