Zondag 29/11/2020

Ontvoerder Kampusch gooide zich niet voor trein; wellicht vermoord door handlanger

Had Wolfgang Priklopil bij de ontvoering van Natascha Kampusch een handlanger die hem vermoord heeft?Beeld UNKNOWN

Ook bijna vier jaar na het officiële oplossen van de ontvoeringszaak rond het Oostenrijkse meisje Natascha Kampusch blijven er nog heel wat mysteries rond de hele zaak hangen. Zo beviel Kampush mogelijk van een kind van haar ontvoerder Wolfgang Priklopil. Of die ontvoerder inderdaad zelfmoord pleegde, blijkt nu ook allerminst zeker. Uit nieuwe documenten blijkt dat hij mogelijk vermoord werd door een handlanger. Ondanks het feit dat de zaak officieel afgesloten werd, blijven er een pak vragen. Waarom werd er geen bloedonderzoek uitgevoerd op het lijk van Priklopil om het tijdstip van overlijden te bepalen. Ook opvallend: de kroongetuige (een treinbegeleider) die het lijk vond, werd nooit ondervraagd. Waarom werd de vermeende afscheidsbrief niet verder onderzocht? Een grafoloog concludeerde dat die door zijn vriend (en handlanger?) Ernst H. geschreven werd. Was hij het die Priklopil vermoordde en vervolgens op de sporen legde? Omdat het lijk zo goed als ongehavend naast de rails lag en het afgescheiden hoofd zo goed als intact aan de andere kant, is de piste van een zelfmoord bijna uitgesloten.

Wat we zeker weten: in 1998 ontvoerde Wolfgang Priklopil de toen tienjarige Natascha Kampusch en hield haar acht jaar lang gevangen in zijn kelder. Toen ze er op 23 augustus 2006 eindelijk in slaagde om te vluchten, zou Priklopil zich nog dezelfde dag voor een trein gegooid hebben, maar die officiële versie wordt meer en meer in twijfel getrokken. Heel wat ongerijmdheden in het onderzoek wijzen op een moord, geen zelfmoord. Zo was het lijk helemaal niet zo lelijk toegetakeld als normaal bij een zelfmoord onder een trein. Mogelijk heeft een handlanger die Priklopil het zwijgen wilde opleggen na de moord die zelfmoord geënsceneerd.

Enscenering
De Zwitserse onlinekrant 20 Minuten heeft foto's in handen gekregen van Prikopils lijk en dat bleek niet zwaar verminkt zoals gewoonlijk bij een treinimpact. Bovendien lag het afgescheiden hoofd zo goed als intact naast de treinsporen. Aan de andere kant van de rails lag het zo goed als ongehavende lichaam. Ruikt verdacht veel naar enscenering volgens experts. Oostenrijkse treinspecialisten kwamen tot de conclusie dat het lijk veel meer beschadigd had moeten zijn en zelfs over een kilometer afstand verspreid had moeten liggen. Dat kwam onder meer omdat op het type locomotieven dat vier jaar geleden in gebruik was, een soort harkvormige bumpers waren aangebracht. Die hingen maximaal 13 centimeter boven de rails, zodat iemand die zich voor een trein gooide, sowieso helemaal verscheurd had moeten zijn.

Zelfmoord speurder
Er waren eerder al twijfels gerezen over het bijna ongehavende lijk van Priklopil. Hoofdinspecteur Franz Kröll sprak al in 2009 over een mogelijke enscenering. Volgens hem had iemand er belang bij dat Priklopil meteen herkend zou worden en dat er niet eerst een toxicologisch bloedonderzoek zou gebeuren. En uit het rapport blijkt inderdaad dat zo'n onderzoek niet werd uitgevoerd en dat de lichaamstemperatuur van het lijk niet werd genomen omdat alles op een zelfmoord wees. Normaal gesproken gebeurt zo'n onderzoek altijd bij niet-natuurlijke overlijdens om het tijdstip van overlijden juist vast te leggen. Omdat zijn piste weggelachen werd, pleegde Kröll in 2010 zelfmoord nadat het onderzoek ondanks alle haken en ogen toch officieel afgerond werd.

Broer
Zijn broer Karl Kröll komt nu op 20 Minuten Online naar buiten met de getuigenis van zijn broer. "Mijn broer zei dat mensen die er een einde willen aan maken, hun hoofd niet op de rails leggen. "Het lijk werd daar gelegd. Mijn broer dacht dat Ernst H. de tweede ontvoerder was en wellicht heeft hij eerst Priklopil omgebracht en dan naast de rails gelegd."

Afgebroken afscheidsbrief

Zo komt Ernst H., een vriend van Priklopil weer in het vizier. Mogelijk moest Priklopil verdwijnen omdat die hem aan de galg kon praten. Officieel werd de piste van meer daders vorig jaar al verlaten. Toch was Ernst H. de laatste die met zijn beste vriend Wolfgang Priklopil sprak. Hij liet weten dat Priklopil een afscheidbrief aan zijn moeder was begonnen, maar dat hij enkel nog maar het woord 'Mama' had geschreven, waarna hij de brief volgens Ernst H. had afgebroken. Een grafoloog ontdekte echter dat de bewuste brief hoogstwaarschijnlijk door Ernst H. zelf geschreven werd.

Ongeloofwaardig
Ex-rechter Johann Rzeszut bevestigt: "De twijfel over de officiële versie van zelfmoord is gegrond. Ik heb zelf ook mijn twijfels. Die afgebroken afscheidsbrief is voor mij totaal niet geloofwaardig. Een veertigjarige man die afscheid wil nemen van zijn moeder, schrijft minstens enkele zinnen waarin hij zegt dat hij niet meer kan, dat hij er spijt van heeft en waarin hij haar bedankt voor alles. Zoiets. Maar enkel het woord 'Mama'? Uitgesloten!"

Zus regelde snelle crematie
De vraag is nu onder meer of Priklopil al vermoord was en vervolgens op de rails werd gelegd. Het is alvast zo goed als uitgesloten dat hij zichzelf voor de trein had gegooid. Opvallend is ook dat volgens het officiële rapport Kampusch zelf het over "moordenaars" had toen ze hoorde dat Priklopil zelfmoord had gepleegd. Mogelijk blijft het mysterie voor altijd bestaan, want heel wat bewijsstukken zijn weg. Het lijk van Priklopil werd al snel na zijn dood verast. Een bloedonderzoek zal er dus nooit meer komen. Opvallend: het was de zus van Ernst H., een zakenpartner van Ernst H. die de snelle crematie regelde en er ook voor zorgde dat de urne met de as van Priklopil niet naast het graf van zijn vader belandde, maar op de begraafplaats van de zus van Ernst H. Hoogst eigenaardig en verdacht.

Ooggetuigen
En dan zijn er de ooggetuigen. De treinbestuurder getuigde dat hij een "heldere schaduw" waargenomen had en dan bruusk had geremd. De snelheid was op dat moment zo'n 40 km per uur. Uitstappen om zich van de toestand te gaan vergewissen, deed de treinbestuurder echter niet. Een treinbegeleider deed dat wel en hij trof het lijk van Priklopil aan. Deze ooggetuige werd vreemd genoeg nooit ondervraagd. Heel eigenaardig, omdat bij dit soort zelfmoord het bloed overvloedig uit het lichaam van Priklopil zou gespoten hebben en dat zeker een diepe indruk op de ooggetuige zou nagelaten hebben. Het zou dus perfect kunnen dat iemand een voorwerp op de sporen had gelegd en pas na het bruusk remmen van de trein het lijk op de rails heeft gelegd.

Ernst H. zwijgt
En Ernst H. zelf? Die houdt er het zwijgen toe. Officieel is het onderzoek al afgesloten en zijn advocaat laat weten dat hij geen commentaar levert op deze nieuwe elementen. Mogelijk kan een ondervraging van de treinbegeleider nog opheldering brengen, maar bijna vier jaar na de feiten is dat niet evident en bovendien zou het onderzoek eerst heropend moeten worden. (kh)

Het onderzoek lag al meermaals onder vuur.Beeld EPA
Natascha Kampusch werd liefst acht jaar vastgehouden in de kelder van Priklopil.Beeld AFP
Beeld EPA
Beeld AP
Beeld REUTERS
Beeld AP
Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234