Ontvoerde Mexicaanse toppoliticus weer vrij
In Mexico is de op 14 mei dit jaar gekidnapte oud-presidentskandidaat Diego Fernández de Cevallos (foto) vrijgelaten. Cevallos was de hoogst geplaatste politicus die het voorbije decennium ontvoerd werd. Wie achter de zelfbenoemde groep ‘Mysterieuze Ontvoerders’ schuilgaat, blijft intussen een raadsel.
De feiten van 14 mei joegen een schokgolf door Mexico. Diego Fernández de Cevallos, een van de invloedrijkste stemmen binnen de rechts-conservatieve PAN-partij van president Felipe Calderón en zelf presidentskandidaat in 1994, werd gekidnapt op zijn ranch in de centrale deelstaat Querétaro. Bij de ontvoering was fors geweld gebruikt, want er werden bloedsporen aangetroffen. De familie van de politicus vreesde het ergste.
Uiteindelijk legden de kidnappers alsnog contact met de verwanten. Er werden twee foto’s vrijgegeven waarop het slachtoffer te zien was, met ontbloot bovenlijf en een band voor de ogen. De ontvoerders eisten dertig miljoen dollar en vroegen ook dat de speurders zich van het dossier afzijdig zouden houden. Cevallos zelf schreef een brief aan zijn oudste zoon waarin hij hem aanmaande ernstig met de ontvoerders te onderhandelen en een opperste inspanning te leveren om het losgeld bij elkaar te schrapen.
Het heeft er alle schijn van dat dat laatste ook gebeurd is. Cevallos verscheen maandag voor journalisten bij zijn woning in de chique wijk Lomas de Chapultepec in Mexico-stad. “Dankzij God gaat het goed met me”, vertelde de politicus. “Ik voel me sterk en mijn leven zal hetzelfde zijn als voorheen.”
Uitleg over hoe hij helemaal vrijgekomen was en wie zijn ontvoerders waren, de zelfverklaarde ‘Mysterieuze Ontvoerders’, verschafte Cevallos niet. “Als gelovig man schenk ik hen vergiffenis”, zei hij. “Als burger vraag ik dat de autoriteiten hun werk doen, maar zonder misbruik te plegen.”
Een tijd lang deed de hypothese de ronde dat de guerrillaorganisatie EPR (‘Revolutionair Volksleger’) de oud-kandidaat ontvoerd had. Maar het EPR ontkende zelf dat het de hand had in de zaak. (LD)