Vrijdag 14/05/2021

Ontsnapping

"Ontsnapte Alcatraz-broers hadden vrouwen en kinderen in Brazilië"; familie wil gratie

null Beeld kos/thinkstock/History Channel
Beeld kos/thinkstock/History Channel

De twee broers die meer dan een halve eeuw geleden ontsnapten uit de beruchte Alcatrazgevangenis geraakten veilig en wel in Brazilië en stichtten daar een gezin. De familie wist dat al lang, zegt hun neef in een interview met de Daily Mail.

Een reportage van History Channel bracht de ophefmakende zaak opnieuw onder de aandacht. John en Clarence Anglin ontsnapten samen met Frank Morris in 1962 van het gevangeniseiland. De overheid ging ervan uit dat ze verdronken in de baai van San Francisco, maar hun lichamen werden nooit gevonden. De zaak werd echter nooit officieel gesloten, waardoor de familie de lippen stijf op elkaar hield. Tot nu.

Neef Ken Widner (54) zegt dat hij er zeker van is dat zijn nonkels de ontsnapping overleefden en vluchtten naar Brazilië. Hij vernam dat van een oom die op zijn sterfbed zou hebben onthuld dat een van de broers was getrouwd en kinderen had. De familie van de Anglins gaf ook een foto vrij uit de jaren '70 waarop de broers zouden te zien zijn op een boerderij nabij Rio de Janeiro in Brazilië. Die kregen ze naar eigen zeggen pas in 1992 in handen van Fred Brizzi, een drugstrafikant die de broers in 1975 tegen het lijf zou zijn gelopen in een bar in Rio. Volgens een recente forensische analyse van de foto is de kans zeer groot dat we daarop inderdaad de broers zien.

Brizzi zegt dat hij de enige was die zeker wist dat John en Clarence hun ontsnapping hadden overleefd, en dat ze hun familie wilden laten weten dat ze gezond en wel waren. Brizzi stierf aan longkanker in 1993. "Het is mijn persoonlijke overtuiging dat Brizzi het toen het juiste moment vond om de foto te delen met de familie. Hij had gewacht tot een bepaald moment om de broers of de familie niet in de problemen te brengen. Toen de foto werd genomen, was de FBI nog altijd gefocust op de zaak en had ze familieleden bedreigd die enige weet hadden van de ontsnapping."

Dit zouden de broers zijn in 1975. Beeld History Channel
Dit zouden de broers zijn in 1975.Beeld History Channel

Bekentenis

"De familie heeft altijd geloofd dat de broers naar Zuid-Amerika trokken", vertelt Widner, die samen met zijn broer David (48) in de uitzending van History Channel zat. "Het is moeilijk te zeggen hoe we het wisten, maar het was wel zo." En wat meer is: "Sommige familieleden zouden het zelfs hebben geweten voor Fred Brizzi." En toen kwam de onthulling van zijn 84-jarige oom Robert Anglin op zijn sterfbed in oktober 2010. "We voelden altijd dat oom Robert wist dat ze het hadden overleefd. En toen, op zijn sterfbed, gaf hij toe dat hij contact met hen had tijdens de eerste 25 jaren na hun ontsnapping."

Widner zegt dat hij dolgraag naar Brazilië zou reizen om zijn nonkels, die nu 84 en 85 zouden zijn, te ontmoeten. Hij denkt dat ze mogelijk nog leven omdat andere familieleden in de negentig zijn geworden. "Ik zou het ook geweldig vinden mocht mijn moeder hen nog een keer kunnen zien", zegt hij. Widner denkt dat Brazilië de broers niet zou uitleveren, aangezien ze zijn getrouwd en kinderen hebben, en ze zo Braziliaanse staatsburgers zijn geworden. Want hoewel geen potentiële familieleden contact hebben opgenomen met de Anglins, "geloven we dat ze vrouwen en kinderen hadden". De familie ontving trouwens een heleboel telefoontjes na de uitzending van History Channel, maar geen die hen dichter bij de ontsnapte familieleden bracht.

John Anglin Beeld kos
John AnglinBeeld kos
Clarence Anglin Beeld kos
Clarence AnglinBeeld kos
null Beeld photonews
Beeld photonews

Waarom foto werd vrijgegeven

Terug naar die mysterieuze foto. "Er zijn nog zaken die gaan uitkomen waar ik geen commentaar over kan geven. Maar er zit nog meer aan dit verhaal", zegt de oudste Widner. Want inmiddels is het duidelijk waarom de familie de foto nu precies vrijgaf. Ze gelooft dat een ander familielid, dat ook in de gevangenis zat, kennis over de ontsnapping moest bekopen met de dood. Het gaat om Alfred Anglin, die in 1958 medeplichtig was aan de bankoverval in Alabama waarvoor ook zijn broers John en Clarence in de cel belandden. Hij probeerde nooit te ontsnappen, en zat zijn straf uit in Atlanta voor hij werd overgeplaatst naar Kilby, in Alabama. Toen hij daar arriveerde, kwam hij al in aanmerking om voorwaardelijk vrij te komen. Maar hij kwam nooit meer levend uit de gevangenis.

"In november kreeg hij bezoek van een van mijn nonkels. Alfred zei hem: 'Ik heb met hen contact gehad en ik weet waar ze zijn'. Ik bezocht hem met mijn moeder en vader na Kerstmis. We zaten aan een picknicktafel en Alfred zei hen: 'Ik weet waar de jongens zijn'. Op 11 januari zei de gevangenis dat Alfred had geprobeerd te ontsnappen en geëlektrocuteerd was. Maar vraag het aan eender welke gevangene: waarom zou hij dat doen wanneer hij wist dat hij in aanmerking kwam voor een voorwaardelijke invrijheidstelling op het einde van de maand?"

De gevangenen legden valse hoofden in hun bed. Beeld REUTERS
De gevangenen legden valse hoofden in hun bed.Beeld REUTERS
null Beeld photonews
Beeld photonews
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Opgraving

De familie gelooft de officiële uitleg niet, en denkt dat Alfred werd geslagen omdat hij de autoriteiten niet wou helpen om Clarence en John te vinden. De familie sloot daarom een overeenkomst met de autoriteiten: ze gaven hun fotografisch bewijs vrij in ruil voor de opgraving van Alfreds overblijfselen. Een lijkschouwer vond echter geen significant trauma op het lichaam, maar dat wil volgens de familie niets zeggen. "Het is niet omdat er geen bewijs van gebroken botten is, dat er niets gebeurd is."

In ruil voor de opgraving lieten de Widners ook toe dat een DNA-staal van Alfreds lichaam werd genomen om te worden vergeleken met de beenderen die werden gevonden in San Francisco Bay, zes maanden na de ontsnapping van de Anglins. Lang werd gedacht dat de overblijfselen van een van de broers waren, maar de DNA-test wees uit dat dit niet zo was. In tegenstelling tot eerdere berichten werd op de beenderen in 2010 ook een test uitgevoerd met DNA van Morris' familieleden die ook geen match opleverde.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Gepensioneerde onderzoeker

Het is nu ook duidelijk waarom de familie de bewuste foto toevertrouwde aan Art Roderick, de gepensioneerde US Marshal die twintig jaar aan de zaak werkte. "De familie heeft de FBI nooit echt vertrouwd", stelt Widner. Maar 53 jaar na de ontsnapping vonden ze in Roderick toch een persoon die ze konden vertrouwen en bij wie ze zich genoeg op hun gemak voelden om de foto te delen. Een forensische specialist analyseerde de gezichtsstructuren van de mannen in de foto en vergeleek die met familiefoto's en gevangenisfoto's van de broers. "De analyse wees op een accuraatheid van 99,9 procent", beweert Widner.

Roderick verduidelijkt aan de Daily Mail dat de forensische analist, een voormalig agent met jaren ervaring, acht verschillende punten op elk gezicht vond die overeenkwamen met de mugshots van de Anglins. Hij besloot dat het "erg waarschijnlijk" is dat het inderdaad gaat om de broers. "Zonder dat, zou ik hier niet zo op gebrand zijn als ik nu ben", zegt hij.

"Het is een leidraad, maar ik zou wat meer bewijsmateriaal willen zien." Hij blijft erbij dat verdrinking de meest waarschijnlijke piste is, "tot we 100 procent bevestiging hebben dat ze overleefden". "Forensische onderzoeken zijn niet als DNA of vingerafdrukken, het is geen exacte wetenschap, meer als handschriftherkenning. Maar het fotografische bewijs is erg dwingend. Het is een van de grote mysteries van de twintigste eeuw. Maar het kan ook gewoon een leuk verhaal zijn dat niet waar is." Hij voegt daar nog aan toe dat, zelfs indien de broers hun ontsnapping overleefden, ze nu waarschijnlijk al zijn gestorven door hun levensstijl en het feit dat al hun broers van ongeveer dezelfde leeftijd zijn overleden.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Overrompeling

Roderick, die wordt betaald door History Channel, zegt ook nog dat de foto een manier kan zijn om de onderzoekers af te leiden van de echte verblijfplaats van de Anglinbroers. Maar hij zou toch met de Wildners naar Brazilië willen reizen na de verwittiging van de Federal Marshal-dienst en Interpol. Hij weigert overigens meer informatie te geven over de Braziliaanse boerderij waar de broers zouden wonen, of dat ze inderdaad gezinnen zouden hebben, "omdat dat anders zou leiden tot een overrompeling van die regio". Hij stelt ook dat privépersonen die vragen zouden beginnen stellen over de zaak waarschijnlijk zouden opgepakt worden door de Braziliaanse autoriteiten, aangezien de Alcatraz-ontsnapping nu een open Interpolzaak is. "We moeten hierover heel voorzichtig zijn". De foto zal trouwens nog worden onderzocht door een dienst van de Federal Marshals zelf.

Ken Widner, die naar eigen zeggen niet wordt betaald door History Channel, zegt aan het programma te hebben meegewerkt om aandacht te vragen voor het verhaal van zijn nonkels. Hij overweegt ook een boek te schrijven over zijn beruchte familieleden. Hij heeft aan het Amerikaanse gerecht en de staat Alabama gevraagd om een kwijtschelding voor zijn nonkels, iets wat de staat alvast heeft afgewezen. "Maar in plaats van de kwijtschelding, denken we nu dat we zouden moeten vragen voor een 'uitgezeten straf'. Ik denk dat ze hun straf hebben uitgezeten. Mijn nonkels hebben 53 jaar doorgebracht weg van hun familie. Dat is lang genoeg."

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Brazilië al eerder in beeld

Opmerkelijk: de Daily Mail ontdekte in vrijgegeven FBI-bestanden dat het onderzoeksbureau al in 1965, tien jaar voor de foto van Brizzi zou zijn genomen, al een tip had gekregen dat de Anglins mogelijk naar Brazilië waren verkast. De Amerikaanse autoriteiten onderzochten informatie dat minstens een van de broers, Clarence, in Rio woonde. De informatie, die rechtstreeks op het bureau belandde van directeur Edgar J Hoover, de latere president zou significant genoeg zijn geweest om speurders naar Zuid-Amerika te sturen. De Marshals, die de zaak overnamen van de FBI, zouden ook een melding hebben gekregen dat een barman in Rio een van de broers had gespot.

De Brazilië-piste was echter slechts een van de vele aanwijzingen die de autoriteiten binnenkregen in de weken, maanden en zelfs jaren na de ontsnapping. Elk mogelijk spoor liep dood. De US Marshals, die nu al 53 jaar naar de ontsnapte gedetineerden zoeken, sluiten een zaak pas wanneer de verdachte is opgepakt, ze een overlijdensbewijs hebben of wanneer de verdachte 99 jaar wordt.

null Beeld photonews
Beeld photonews
null Beeld photonews
Beeld photonews
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234